Vraća se povjerenje investitora

Povjerenje investitora u zemlje periferije poput Grčke, Portugala i Španije polako se vraća, kao i njihov kapital.

Periferne zemlje eurozone iz dana u dan bore se s novim protestima i nezadovoljstvom građana zbog mjera štednje. Ali, najnoviji izvještaj holandske banke ING ukazuje da dolaze nova vremena.

Posljednje četiri godine investitori su doslovno bježali iz zemalja poput Grčke i Španije, no u posljednja tri mjeseca 2012. godine privatni investitori u te zemlje upumpali su 93 milijarde eura. Analitičari smatraju da je za to zaslužna Evropska centralna banka (ECB).

Zahvaliti Mariju Draghiju

Ekonomista Martin Van Vliet kaže: “Početkom augusta ECB je obećala da će kupiti neograničen broj obveznica ako to bude potrebno i mislim da je upravo to obećanje zaslužno za ovakav preobrat u prilivu investicija. Tako da na ovome zapravo trebamo zahvaliti Mariju Draghiju.”

Ojačala je i zajednička valuta i ako ovako nastavi mogla bi dostići svoju najvišu vrijednost u posljednje dvije godine.

Također, ni raspad eurozone više nije jedna od opcija, tako da kamate postaju sve atraktivnije.

“Ako ECB ostane u stanju pripravnosti i bude spremna aktivirati program kupovine obveznica, mislim da će to zaista ohrabriti investitore po pitanju evropske periferije. Nama se čini da većina mjera štednje više neće predstavljati opasnost, te da će se o njima početi govoriti u prošlom vremenu”, smatra Nick Parsons iz australske banke National Australia Bank.

Ovo su tek mali koraci ka oporavku. Povjerenje investitora i tržišta i dalje je krhko i svaka i najmanja loša informacija može ga poljuljati, a novac je plašljiva roba.

Analitičari se nadaju da bi ovi pokazatelji mogli označiti tačku promjene u eurozoni, ali opreza nikad nije dosta. Možda je ovo samo zatišje pred novu buru, jer Kipar ima potencijala da postane novi problem.

Izvor: Al Jazeera