Vrdoljak: Mađari su nervozni

Hrvatski ministar gospodarstva i šef Vladinog pregovaračkog tima s MOL-om, Ivan Vrdoljak, izjavio je da potez MOL-a, koji je zatražio od Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) da počne arbitražu protiv hrvatske Vlade zbog kršenja određenih obveza i postupaka u vezi sa investicijama MOL-a u Hrvatskoj, ukazuje na nervozu Mađara.

Dokaz tome je, smatra Vrdoljak, to što su Mađari prihvatili okvir za pregovore, koji su u drugom pregovaračkom krugu pokušali promijeniti. Potom su rekli da će prodati udio u INA-i, a zatim da ipak neće. 

‘Ta nervoza nije dobra’

“Sad pokreću neki arbitražni postupak s nekim poluinformacijama. Ta nervoza nije dobra, prvenstveno za dioničare MOL-a i oni će platiti najveću cijenu za takvu nervozu i nekonzistentno ponašanje”, rekao je Vrdoljak.

On je dodao da hrvatska Vlada ima načina da zaštiti strateške nacionalne interese i da će to sigurno učiniti.

Mađarska naftna kompanija MOL jučer je na internetskoj stranici budimpeštanske burze objavila kako je zatražila od Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) da počne arbitražu protiv hrvatske Vlade zbog kršenja određenih obveza i postupaka u vezi sa investicijama MOL-a u Hrvatskoj. 

Zahtjev za arbitražu podnesen je protiv hrvatske Vlade putem pravnog zastupnika, međunarodnog odvjetničkog ureda Weil, Gotshal & Manges, a u skladu s Ugovorom o energetskoj povelji, kaže se u priopćenju, te dodaje kako MOL, “odavna strateški partner hrvatske Vlade” i veliki ulagač u Hrvatsku, to čini “radi pokretanja pravne procedure za ostvarivanje svojih prava”, iako ostaje “otvoren i za pregovore o sporu” s hrvatskom stranom, javila je Hina.

‘MOL traži prijateljsko rješenje’

“MOL se odavno smatra strateškim partnerom hrvatske Vlade kao jedan od najvećih stranih ulagača u hrvatsko gospodarstvo. U tome duhu MOL oduvijek traži prijateljsko rješenje svakog spora između MOL-a i hrvatske Vlade”, stoji u priopćenju.

“MOL ima određene pravne obveze u odnosu na svoje dioničare, da nastavi s pregovorima u dobroj vjeri, ali ima i pravnu obvezu početi pravni postupak za ostvarivanje svojih prava”, kaže se u priopćenju MOL-a i dodaje kako mađarska naftna kompanija “ostaje otvorena daljem traženju rješenja spora pregovorima”.

Mađarski MOL početkom studenog ovlastio je svoj Odbor izvršnih direktora da počne s pripremama za prodaju  udjela MOL-a u INA-i.

“Uprava MOL-a ovlastila je Odbor izvršnih direktora za zaključenje takvog dogovora s Vladom Hrvatske, koji bi vodio ka stvaranju vrijednosti provedbom INA-ine razvojne strategije. Istovremeno, Odbor izvršnih direktora je isto tako ovlašten početi s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u INA-i, kako bi se maksimalizirala vrijednost te investicije”, izvijestili su tada iz MOL-a u obavijesti sudionika tržišta kapitala o svom stavu vezanom uz ulaganje u INA-u.

Tom odlukom MOL-a postala je izvjesna promjena pregovaračkih okvira koje je hrvatska Vlada prihvatila na sjednici 1. kolovoza ove godine, priopćeno je nakon toga iz Vlade Hrvatske.

Vlada RH priopćila je tada kako su sa zanimanjem primili priopćenje MOL-a o njihovim stajalištima vezanim za ulaganja u INA-u, te da tom odlukom izvjesna postaje promjena pregovaračkih okvira koje je Vlada prihvatila na sjednici 1. kolovoza ove godine.

Vlada neće otkupiti dionice INA-e

Dan kasnije hrvatski premijer Zoran Milanović potvrdio je kako Hrvatska ima pravo prvokupa dionica MOL-a u INA-i, koje je ta mađarska kompanija najavila prodati, ali i naglasio kako u takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti, s obzirom na to da se radi o nekoliko milijardi eura.

“Polazim od toga da Hrvatska ima pravo prvokupa i to je naše tumačenje, ali pitanje je, ustvari, teoretsko – radi se o nekoliko milijardi eura, koje, ukoliko se dionice prodaju, treba skupiti, a u takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti”, izjavio je Milanović.

Već neko vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica INA-e i hrvatske Vlade, koja ima udjel od 44,84 posto i želi veći utjecaj u upravljanju INA-om.

Vlada je, pak, preispitivala ugovore i optuživala MOL da ne ulaže dovoljno u INA-u.

Iz MOL-a su, pak, odgovarali kako Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa, koji INA-i nanosi gubitke, te su upozorili na to da bi mogli tužiti Hrvatsku i tražiti blizu 280 milijuna eura odštete, jer ga Hrvatska nije preuzela ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Mađarska Vlada je početkom listopada od MOL-a tražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje INA-inih dionica, nakon što je mađarska policija primila zahtjev za uhićenje direktora MOL-a Zsolta Hernadija, kojeg Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u INA-i.

Izvor: Agencije