Vrhovni sud odbio Trumpovu mjeru protiv imigranata

Budućnost 1,8 miliona mladih ljudi, koji su ilegalno dovedeni u SAD dok su bili djeca, i dalje ostaje nepoznata (EPA)

Američki Vrhovni sud odbio je poslušati prijedlog administracije predsjednika Donalda Trumpa o ukidanju Zakona o zaštiti maloljetnih nedokumentiranih imigranata, tzv. DACA.

Suci su odbili čuti žalbu administracije na odluku federalnog suca od 9. siječnja o prekidanju programa zaštite imigranata, koji je usvojen tokom mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame 2012. godine, prenosi Reuters.

Trump je želio da okončanje programa zaštite počne u ožujku.

Suci nisu naveli razloge za svoju odluku, kazavši samo da je žalba “za sada odbijena”, što znači da ostaju otvoreni prema meritumu pravnog spora koji još razmatra sud niže instance.

Odluka o ukidanju proizvoljna

Vrhovni sud je također naveo kako očekuje da žalbeni sud “brzo donese odluku u ovom slučaju”.

Sudac u San Franciscu William Alsup donio je 9. siječnja nalog za cijelu zemlju da DACA mora ostati na snazi dok se sudski proces ne okonča.

Sličnu odluku 13. veljače donio je i sudac Nicholas Garaufis iz Brooklyna.

Trumpova administracija žalila se izravno Vrhovnom sudu umjesto da se prvo obrati saveznom žalbenom sudu.

Alsup je presudio da bi osporavatelji Trumpove odluke, uključujući države Kaliforniju, Maine, Maryland i Minnesotu te Obaminu ministricu unutarnjih poslova Janet Napolitano, mogli uspjeti dokazati da je odluka o ukidanju DACA-e proizvoljna.

Trebao na sud niže instance

Glasnogovornik ministarstva pravosuđa Devin O'Malley priopćio je da će administracija nastaviti braniti “zakonito pravo ministarstva domovinske sigurnosti da postupno i na uredan način ukine DACA-u”.

Napomenuo je također da Vrhovni sud rijetko preuzima slučajeve prije nego odluku donese sud niže instance.

Vrhovni sud bi u travnju trebao saslušati argumente o legalnosti Trumpove odluke da zabrani ulazak u zemlju državljanima nekoliko muslimanskih zemalja.

Kongres još nije uspio donijeti zakone koji bi riješili sudbinu Sanjara, uključujući mogući postupak za odobrenje državljanstva.

Alsup i Garaufis nisu kazali da administracija ne može u nekom trenutku ukinuti DACA-u, nego samo da postoje dokazi da nije poštovala proceduru u svojem pristupu.

Njihove odluke omogućuju onima koji su ranije zatražili zaštitu i čiji dvogodišnji status uskoro istječe da podnesu novi zahtjev i nakon isteka roka koji je administracija odredila za rujan.

Po planu koji su sudovi blokirali, pravo da ponovno apliciraju imali bi samo oni Sanjari koji podnesu zahtjev do listopada i čiji status istječe do 5. ožujka.

Administracija ne prima nove zahtjeve osoba koje do sada nisu koristile to pravo.

Nesloga u Senatu

Senat nedavno nije uspio usvojiti zakon kojim bi se zaštitili imigranti, tzv. sanjari, ne skupivši potrebnih 60 glasova ni za jedan od četiri prijedloga, uključujući i onaj koji je podržavao predsjednik Trump, te dva koja su imala podršku iz obje stranke, prenosi Reuters. 

Glasanje je održano nakon što je Trump odbacio vodeći dvostranački prijedlog kao “totalnu katastrofu”, a Bijela kuća zaprijetila da će staviti veto na tu mjeru, za koju su mnogi mislili da ima najviše šansi za izglasavanje u duboko podijeljenom Senatu.

Budućnost 1,8 milijuna mladih ljudi, koji su ilegalno dovedeni u Sjedinjene Američke Države dok su bili djeca, time ostaje nepoznata.

Trump, čiji su tvrdi stavovi o imigraciji bili ključni dio njegove predsjedničke kampanje 2016. godine, najavio je prošle godine da će okončati program DACA (Deffered Action for Childhood Arrivals), koji je uveo Obama, ako Kongres ne ponudi novi prijedlog zakona.

Zaštita u sklopu programa DACA odnosi se na gotovo 700.000 ljudi, no dužnosnici Bijele kuće procjenjuju da je barem još toliko ilegalnih imigranata koji su se kvalificirali za program, ali ga nisu potpisali.

Prema njihovim riječima, najmanje 1,8 milijuna ljudi moći će zatražiti državljanstvo u idućih 10 do 12 godina potvrđujući da imaju posao i da nisu počinili nikakvo kazneno djelo.

Izvor: Agencije