Vrhovni sud onemogućio svrgavanje Madura

Opozicija pozvala građane na proteste u srijedu (EPA)

Vrhovni sud Venecuele osujetio je taktiku opozicije da svrgne socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, presudivši da izmjene Ustava kako bi se skratio mandat predsjednika ne mogu vrijediti retroaktivno.

Nakon što je prošle godine pobijedila na parlamentarnim izborima, zahvaljujući nezadovoljstvu javnosti zbog ekonomske krize, opozicijska koalicija nastoji svrgnuti Madura pritiskom javnosti, izmjenama Ustava i referendumom.

Državne institucije bliske Vladi te taktike onemogućuju na svakom koraku. Nacionalna izborna komisija odugovlači pokretanje postupka za provedbu referenduma, a Vrhovni sud odbacuje mjere koje u Parlamentu usvaja opozicija.

Poziv na proteste

U novoj presudi Vrhovni sud je saopćio da, iako su izmjene šest godina dugog predsjedničkog mandata načelno moguće ako se prihvate na referendumu, “one ne mogu vrijediti retroaktivno, ili se odmah primijeniti”.

Odluka Vrhovnog suda donesena je prije nego što je Parlament službeno predložio amandman.

Maduro, 53-godišnji vozač autobusa i dugogodišnji ministar vanjskih poslova, tijesno je pobijedio na predsjedničkim izborima 2013. godine i na čelu države zamijenio svog mentora Huga Chaveza, no popularnost mu je pala zbog recesije.

Opozicijski čelnici pozvali su građane na proteste u srijedu te od Državne izborne komisije zatražili da pokrene procedure koje bi dovele do sazivanja referenduma, za što je potrebno gotovo četiri miliona potpisa.

Ustav Venecuele dopušta opoziv izabranih zvaničnika putem takvog glasanja na polovini njihovog mandata.

Za referendum ove godine

Ako bi Maduro izgubio na referendumu i napustio položaj ove godine, bili bi održani novi predsjednički izbori, koji otvaraju vrata opoziciji za preuzimanje vlasti u državi.

Ako položaj napusti u posljednje dvije godine mandata, njegovo će mjesto preuzeti sadašnji potpredsjednik Aristobulo Isturiz, uvjereni pristalica Socijalističke stranke.

“Referendum o opozivu mora biti ove godine. Ako ne bude ove godine, onda nema smisla”, rekao je, najavljujući protest u srijedu, čelnik opozicije Henrique Capriles, koji je od Madura tijesno izgubio na izborima 2013. godine.

Izvor: Agencije