Vrhunske inovacije bez praktične primjene

Posljednje hrvatske, ali i strane inovacije prezentirane su na 12-oj po redu izložbi inovatora, koja je održana u Zagrebu, na kojoj su inovatori dobili odličnu priliku za sklapanje poslova, ali i razmjenu iskustava s kolegama u regiji i svijetu.

Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić donijela je priču o srednjoškolcu Ivanu Kožariću koji je osmislio 3D hologramski zaslon na kojem se može vidjeti i površina Mjeseca. Zaslon je Kožarić osmislio, kako kaže, iz gušta i izradio za samo tjedan dana.

“Ideja je da se koristi kao i svi drugi displeji, ekrani. Znači to je klasičan ekran i gore možete prikazati što god hoćete”, objašnjava Kožarić.

Ranije je osmislio bežični punjač za mobitele, no obje inovacije su, za sada, bez komercijalne primjene.

Malo inovatora, malo i patenata

U Hrvatskoj je malo domaćih inovatora, pa tako i malo važećih domaćih patenata. Većinom je riječ o tvrtkama, a ne pojedincima.

Potpuno automatizirani željeznički prijelaz kojim upravlja računalo, jedan je od njih.

Ideja je bila povećati sigurnost željezničkih prijelaza i nesreće na prugama svesti na minimum. Izvoze ga u 40 zemalja.

“Proizvod koji vidite je 100 posto hrvatski proizvod. Ručno se više ništa ne radi, sve je automatizirano i na takav način imate kontrolu imate evidenciju i imate prevenciju”, ukazuje Mislav Kraljević iz tvrtke “Altpro”.

Najveći problem u osmišljavanju i patentiranju izuma, kažu inovatori, jest nedostatak novca.

“Poneke institucije imaju jednu liniju sufinanciranja tih inovacijskih projekata kod poduzetnika, no procedura je spora. Jako puno administriranja treba da bi se moglo doći do kvalitetnog novca”, konstatira Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske.

Problemi isti i u BiH

Iste probleme imaju i kolege iz Bosne i Hercegovine.

“Osnovni problem je u novcu, a on proizlazi iz nerazumijevanja vlasti prema inovatorstvu, dakle prema vlastitom razvoju. Nema razvoja bez inovacija. Oni svi pričaju: ‘Inovacije, inovacije’, međutim u praksi nema”, kaže Husein Hujić iz Asocijacije inovatora BiH.

Kocke za obranu od poplava, inovacija dvojice veterinara, gotovo sigurno se neće ni testirati, a kamoli proizvoditi u BiH.

Inovatori kažu kako bi im pomogli poticaji poput poreznih olakšica poduzetnicima, dok boljoj promociji izuma pomažu i izložbe inovatora poput ove.

Izvor: Al Jazeera