Vrijeme je da se Ukrajina naoruža

Razlika između Rusije i Zapada je ta što Rusija ima strategiju koju je spremna slijediti, dok se Zapad nada da će problem nestati (AP)

Piše: Luke Coffey

Za vrijeme jučerašnje konferencije za novinare sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, američki predsjednik Barack Obama je rekao kako je ruska agresija samo ojačala jedinstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Čak i usputni posmatrač rata u Ukrajini zna da se ove riječi ne podudaraju sa stvarnošću. Samo pogledajte podjelu koju je izazvalo naoružavanje Ukrajinaca.

Merkel je u svom govoru na Konferenciji o sigurnosti u Minhenu prošle sedmice dala do znanja da ona ne podržava ideju naoružavanja Ukrajinaca – iako Njemačka naoružava Kurde u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Kao što se i očekivalo, Obama oklijeva i još uvijek nije donio konačnu odluku – iako je jasno da mnogi u SAD-u podržavaju naoružavanje ukrajinskih vojnih snaga za odbranu. Demokrati i republikanci u Kongresu su podržali naoružavanje Ukrajinaca. Kandidat za mjesto ministra odbrane Ashton Carter također je dao podršku.

Njemačke veze sa Rusijom

Njemačko oklijevanje da naoruža ukrajinsku vojsku ne predstavlja iznenađenje. Berlin također oklijeva da podrži neke strožije mjere jačanja odbrane NATO-a u Istočnoj Evropi, kao što je uspostavljenje stalnih baza NATO-a.

Bliske ekonomske i političke veze sa Rusijom djelimično oblikuju politiku Njemačke prema Moskvi. Iako je Merkel najmoćnija političarka u Evropi, ona je izuzetno blaga u svom odnosu prema Rusiji.

Oprezna je da ne ugrozi značajne njemačke poslovne interese u Rusiji i bliske veze sa moskovskom vladajućom elitom.

Činjenice govore same za sebe. Prema izvještaju The Economista, 6.200 njemačkih kompanija vodi poslove u Rusiji, sa 20 milijardi eura (22,3 milijardi dolara) uloženih u tu zemlju a 300.000 njemačkih radnih mjesta je na kocki.

Njemačka je energetski ovisna o Rusiji – trećina nafte i plina dolazi iz Rusije. Njemački izvoz u Rusiju iznosi gotovo jednu trećinu ukupnog izvoza Evropske unije.

Članovi njemačke političke elite također su stali na stranu Moskve. Na primjer, prethodnik Merkel Gerhard Schroeder posebno podržava Moskvu. On je član upravnog odbora ruskog energetskog diva Gazproma – na tu poziciju je imenovan samo nekoliko sedmica nakon što je napustio mjesto kancelara.

Schroeder je prošle godine proslavio svoj 70. rođendan sa Vladimirom Putinom na luksuznoj zabavi u palati Jusupov u Sankt Peterburgu.

Pravo na samoodbranu

Svaka zemlja ima naslijeđeno pravo na samoodbranu. Zbog toga bi Zapad trebao naoružati Ukrajince i dati im priliku da odbrane svoju domovinu od agresije. Dva su glavna razloga zašto je sada pravo vrijeme da se oružje pošalje u Ukrajinu.

Prvo, stanovnici Ukrajine su pokazali, da li na ulicama Maidana ili preko glasačkih listića, da oni svoju budućnost vide na Zapadu, a ne pod ruskom dominacijom.

Ukrajinski lideri su, ne tako davno, obeshrabrivali prisnije odnose sa Zapadom. Zapravo, do prije nekoliko mjeseci postojao je zakon koji je zabranjivao Ukrajini da se pridruži NATO-u. Nakon svrgavanja bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, kojeg je Rusija podržavala, sve se to promijenilo.

Drugo, sigurnosna situacija se stabilizirala u odnosu od prije nekoliko mjeseci. Kada je Rusija počela podržavati separatiste, situacija na terenu je bila haotična. Niko nije znao koliko daleko će separatisti ići i gdje će biti zaustavljeni. Ukrajinska vojska je bila u rasulu.

Situacija je sada drugačija. Postoji linija fronta, ukrajinska vojska se ujedinila. Iako je pred njima dug put, vojnici se regrutiraju i obučavaju. Također, šanse da će oružje sa Zapada završiti u rukama separatista su sve manje.

Dio veće strategije

Samo oružje za odbranu nije lijek, ali ono može biti efikasni dio veće strategije Zapada.

Za SAD i Evropu, to znači provedbu većeg raspona ciljanih sankcija direktno usmjerenih na ruske zvaničnike, koji su odgovorni za narušavanje ukrajinskog suvereniteta, te marginalizaciju Rusije na međunarodnim forumima, posebno forumu G20.

Za SAD to konkretno znači trenutačno i sveobuhvatno uklanjanje prepreka za izvoz energije. Prednosti toga su očite – smanjenje ovisnosti Evrope o Rusiji. SAD bi se također trebao povući iz novog Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja.

Razlika između Rusije i Zapada je ta što Rusija ima strategiju koju je spremna slijediti, dok se Zapad nada da će problem nestati. Rusija je tako mogla iskoristiti situaciju u istočnoj Ukrajini za svoj interes, procijenivši da Zapad neće reagirati.

Vrijeme je da se prihvati činjenica da ruske imperijalne ambicije nemaju granicu i da se razvije strategija koja će pomoći Ukrajini da se odbrani.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera