Vrijeme je za odluku: Štednja ili rast

Godišnja konferencija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) održava se u Tokiju. Uz predstavnike ovih institucija, prisutni su i ministri finansija te guverneri centralnih banaka većine zemalja svijeta.

Ukupno oko 20.000 zvaničnika sastalo se kako bi raspravljali o globalnoj ekonomiji. U centru pažnje, očekivano, našla se eurozona.

Direktorica MMF-a Cristine Lagarde naglasila je da bi Evropa trebala uložiti više napora u rješavanje svojih problema, koji su glavni uzrok nestabilnosti globalne ekonomije.

Epicentar krize

“Gdje očekujemo najveću akciju? Zasigurno u Evropi, odnosno u eurozoni, koja je još uvijek epicentar krize i gdje je su hitno potrebne promjene. Neke akcije već su napravljene. Evropska centralna banka (ECB) i program otkupa obveznica i direktnih monetarnih transakcija”, kaže ona.

Promjene su napravile i pojedine članice eurozone. Povećala se fiskalna disciplina, uvedene su sankcije, kako bi sistem bio koherentniji. Radi se i na dizajniranju sistema bankarskog nadzora i kreiranju bankarske unije. To se postepeno događa, ali potrebno je povećati brzinu i uložiti još više napora”, kaže Lagarde.

Na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali evropski zvaničnici, Marek Belka, guverner Centralne banke Poljske, ponovio je, manje-više, isto mišljenje kao Lagarde, naglašavajući da njegova zemlja još uvijek ne razmatra ulazak u eurozonu.

“Šta bi euro učinilo atraktivnim Poljskoj? Nemam 100 posto tačan odgovor, ali ako vidimo da opklade o kolapsu eurozone prestaju, ako vidimo da ekonomija Španije ponovno raste, to bi bili prvi pokazatelji na osnovu kojih bi mi razmatrali prve rokove i procedure za pristupanje. Tek tad se možemo nadati da ulazimo u nešto što neće nestati”, kaže Belka.

Uprkos problemima, premijer Portugala Vitor Gaspar smatra da Evropu čeka svijetla budućnost.

“U Evropi proces donošenja odluka je spor i obiman, ali se na kraju uvijek postigne dogovor. Evropa je od svog nastanka uvijek bila na nivou zadatka i rješavala je sve kriza koje su se pojavljivale u procesu evropskih integracija. Kao što znamo, kriza je bilo mnogo”, kaže Gaspar.

Slično mišljenje ima i zamjenik predsjednika SB-a Evropu i Centralnu Aziju Philippe Le Houeron, koji smatra da je Evropska unija (EU) najuspješnija organizacija ikad.

MMF mijenja kurs

“Ono šta smo zaključili, gledajući kroz historiju, jeste da ono šta je EU napravila, kako je mi zovemo, najuspješnija mašina za konverziju ikad napravljena. Od 1987. godine do danas samo 24 zemlje svijeta prešle su iz ekonomije s prosječnim primanjima na bogate ekonomije. Od tih 24, pola ih se obogatilo tako što su našle naftu ili neki drugi resurs. Druga polovina se obogatila tako što je pristupila EU. Kroz historiju moramo obratiti pažnju i na uspjehe”, kaže Le Houeron.

Nakon nekoliko godina insistiranja na štednji, MMF sada mijenja kurs. Ranije ove sedmice Lagarde je izjavila da pretjerana štednja koči ekonomski rast.

Ta izjava nije pretjerano dobro legla evropskim zvaničnicima, koji će iskoristiti ovogodišnji kongres kako bi konačno utvrdili daljnju strategiju.

Vrijeme je za odluku – štednja ili ekonomski rast.

Izvor: Al Jazeera