Vrtovi na krovovima za zeleniji Mexico City

Mexico City jedan je od najvećih svjetskih gradova, ali i jedan od najzagađenijih. A kako bi smanjila zagađenje i poboljšala kvalitet zraka, vlada je pokrenula inicijativu gradnje vrtova na krovovima zgrada, koju podržava sve više građana.

U glavnom meksičkom gradu vidljive su transformacije: na ulicama nema automobila, čak su i avenije pretvorene u biciklističke staze, a posvuda se organiziraju besplatni časovi aerobika i joge.

Jedna od stanovnica Mexico Cityja Cecilia Carreras na svom krovu prostire zeleni tepih, govoreći kako su takvi urbani vrtovi sve popularniji u Meksiku, jer pomažu u pročišćavanju zraka, ali i reguliranju temperature u domovima.

“Ovakve zelene površine su sjajne. Na ovaj način grad postaje bolji i čistiji. Moj vrt nije velik, ali već osjećam razliku”, kaže Cecilia Carreras, dodajući kako je cijela porodica opuštenija, uključujući psa.

Porezne olakšice

U kompaniji koja postavlja vrtove na krovovima kažu da vlasti podržavaju projekat i nude porezne olakšice građanima.

“Biljke nam pomažu da poboljšamo kvalitet zraka i dobijamo više kisika. Koriste karbon-dioksid, koji nama šteti”, ukazuje Juan Manuel Ibarra iz kompanije “Azoteas Verdes”.

Decenijama je, kažu ljudi, udisanje zraka u Mexico Cityju bilo štetno koliko i pušenje.

“Panorama Mexico Cityja gotovo uvijek je prekrivena oblakom dima. Vlasti to žele promijeniti i inicijativa za gradnju vrtova na krovovima samo je jedan od programa koje žele implementirati ove godine”, javlja Al Jazeerina reporterka Monica Villamizar.

Novi propisi za automobile

Bicikli se mogu iznajmiti po cijelom gradu, a lokalne vlasti uvode propise i za automobile, pa prema novom zakonu, kako bi se smanjilo zagađenje, na vozilima starijim od 15 godina moraju se promijeniti izduvne cijevi.

“Moramo biti odgovorni. Imati automobil ne znači samo puniti rezervoar i voziti. Vlasnik mora odgovarati i za emisiju štetnih gasova. Zahvaljujući projektima Vlade, ljudi su sve više svjesni toga”, navodi mehaničar Alen Francoise Aguado.

Mnogi smatraju da takvi programi navode ljude u gradu sa 20 miliona stanovnika da više razmišljaju o okolišu nego ranije, što objašnjava i sve veću želju za gradnjom malih vrtova gdje god za njih ima mjesta, pa čak i na krovovima.

Izvor: Al Jazeera