Vrtovi sirijskih izbjeglica usred pustinje

Kliknite na Caption kako biste vidjeli opis fotografije

Piše: Rosie Thomson

Usred prostranstva osušene zemlje hiljade sirijskih izbjeglica žive u kampu Zaatari u Jordanu, koji je otvoren prije dvije godine.

Neki su se okrenuli vrtlarstvu kako bi se privikli na život u kampu i unijeli malo zelenila u pustinjski kraj koji je postao njihov dom.

Mohammad Abu Farah koji radi u centru za mlade, u okviru organizacije Save the Children u kampu Zaatari, djeci izbjeglicama daje lekcije o vrtlarstvu kao dio neformalne edukacije i psihološke podrške.

„Kada su djeca stigla u kamp, tek su izašla iz rata. Mnogi od njih bili su introvertni i borili se da steknu prijatelje. Bili su nasilni jedni prema drugima“, kaže Farah.

„Nakon što smo uveli časove vrtlarstva, djeca su naučila da rade u timu i počela su graditi prijateljstva. Vrtlarstvo im je omogućilo da naprave nešto svojim rukama i dalo im osjećaj uspjeha.“

Samar (48) je pobjegla u Jordan sa suprugom i petero djece nakon što su dva brata njenog supruga ubijena.

Kamp Zaatari je dom za njenu porodicu više od dvije godine. Prije rata u Siriji, Samar je bila direktorica srednje škole u Darai, a tri njene kćerke išle su na univerzitet i studirale inženjerstvo, arhitekturu i fiziku.   

Imali su veliku kuću sa prekrasnim vrtom. Ljeta su provodili praveći gozbe, kuhajući povrće uzgojeno u vrtu te sipajući kafu ispod drveta masline.

„Kada smo radili u vrtu, osjećali smo se sretno zato što je bilo posla, kao što je zalijevanje biljaka. Jednostavno se osjećate kao da postoji život. Tamo, odakle smo mi, navikli smo gledati u zelenilo. Ovdje nema ničega, samo pustinja. Kada bismo imali neke male užitke, to bi napravilo veliku razliku“, objašnjava Samar. 

Izvor: Al Jazeera