Vučić: Ana Brnabić dobila mandat za sastav vlade

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povjerio je Ani Brnabić mandat za sastav nove vlade.

Vučić je u četvrtak rekao da nije bilo lako donijeti tu odluku te da to nije poraz za Srpsku naprednu stranku, niti za bilo koga drugog, već ideja da se pronađe najbolje rješenje.

Socijalistička partija Srbije, iako je SNS dominantnija na osnovu povjerenja građana na izborima, imat će značajniju ulogu u vladi, dodao je.

Brnabić se zahvalila predsjedniku Srbije na ukazanom povjerenju i istakla da joj je čast, ali i da je svjesna odgovornosti koju preuzima.

“Želim da zahvalim predsedniku na ukazanom ogromnom poverenju da vodim vladu Srbije i nastavim reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom”, rekla je Brnabić u prvoj izjavi za javnost nakon što je predsjednik Srbije predložio za mandatarku.

Ona je istakla da je čast služiti svojoj zemlji.

Odgovoran posao

“Ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i sa ljubavlju. Svesna sam odgovornosti koju preuzimam, jer treba da nasledim pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada vlade osete kroz bolji kvalitet života”, istakla je Brnabić.

Ona je rekla da je prihvatila kandidaturu koju je dobila od predsjednika Srbije i da kreće da radi na ekspozeu i sastavljanju vlade.

Budući premijer mora osigurati dalje jačanje ugleda zemlja i reforme.

Kako je Vučić rekao, Brnabić ga je obavijestila da može osigurati većinu poslanika u parlamentu za izbor vlade koju predlaže.

Vučić je istakao da je Brnabić vrijedna, da posjeduje stručne i lične kvalitete, da je uvjeren da će pokazati poštovanje prema partijama od kojih očekuje podršku i da će raditi na boljitku za našu Srbiju.

“Nije bilo lako doneti odluku i doneo sam je u skladu sa interesima Republike Srbije, ciljevima proklamovanim, sa idejom da radom i energijom nastavimo da donosimo dobre rezultate, kako za našu zemlju, tako i građane”, kazao je on.

Vučić je izrazio uvjerenje da je u narednom periodu važno osigurati jačanje ugleda Srbije u međunarodnoj zajednici, kako na zapadu, tako i istoku, u odnosima sa Evropskom unijom, Ruskom Federacijom, Kinom, Sjedinjenim Američkim Državama, arapskim zemljama i drugim zemljama, prenosi Tanjug.

Slika Srbije

“Srbija mora sliku o sebi još više da popravi. Svoju nezavisnost i suverenost nikome više ne mora da dokazuje, ali Srbija zaslužuje još bolje mesto i da građani Srbije budu još ponosniji”, kazao je Vučić.

Pred Srbijom je, kako je dodao, dalje jačanje fiskalne stabilnosti, odnosno da je neophodno da se sačuva puna disciplina u trošenju novca, ali i da građani više osjete do sada postignute rezultate i uspjehe.

Sastav cjelokupne Vlade trebao bi biti poznat 21. ili 22. juna.

U medijima su ranije kao najozbiljniji kandidati pominjani predsjednik socijalista Ivica Dačić i ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Za 23. juni predsjednik Srbije zakazao je svečanost povodom preuzimanja nove dužnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije