Vučić: Bićemo pouzdan partner Njemačke

Njemačka kancelarka ohrabrila je Srbiju na putu ka Evropskoj uniji (EPA)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je u dvodnevnoj posjeti Njemačkoj, izjavio je u Berlinu da je Njemačka najvažnija zemlja u Evropskoj uniji za Srbiju.

Rekao je da Srbija želi biti saveznik najveće evropske ekonomije.

“To znači da ćemo morati i sebe da menjamo u mnogočemu, da ćemo morati da budemo bolji i da držimo do svoje reči. Ja sam obećao da će Srbija da bude pouzdan partner Nemačke. Nemačka je za nas drugi partner kao zemlja u koju izvozimo, drugi partner iz koje izvozimo.”

Dvadeset pet hiljada ljudi u Srbiji radi u njemačkim kompanijama, a Vučić očekuje da će se taj broj povećati. Pitanje pregovora Srbije i Evropske unije bit će i sloboda medija.

Evropska komisija i OSCE su prije sedam dana izrazili zabrinutost zbog “cenzure na internetu u Srbiji”.

Vučić je rekao da namjerava donijeti zakone o privatizaciji medija, ali i da želi jamčiti njihovu potpunu slobodu.

”Mi imamo, naravno, određene probleme, donosimo nove medijske zakone, mi smo slobodna i demokratska zemlja, ali smo uvek spremni da čujemo primedbe, ali ono što su bili konkretni primeri, nažalost oni koji su ih napisali, oni nisu bili istiniti”, rekao je Vučić.

Nezaobilazna tema bila je i gradnja gasovoda Južni tok. Budućnost projekta, kako je rekao Vučić, ne zavisi od Srbije, nego od dogovora Rusije i Evropske unije.

“Šta će se dešavati, to ćemo videti. Mi ćemo gledati da zaštitimo srpske interese, ali to naravno zavisi i od  određenih interesa Evrope. Ne možete da preskačete neke zemlje da stignete do Srbije, ali u svakom slučaju, pred nama je vreme u kojem treba da vidimo da li će to biti stvarni, realni projekat ili ne”, kazao je.

Pitanje Kosova

Njemačka kancelarka ohrabrila je Srbiju na putu ka Evropskoj uniji te ukazala još jednom na to koja će se poglavlja posebno nadzirati.

“Radit će se o pitanjima pravne države i napretku s Kosovom kao i o ekonomskom približavanju. Za mene je vrlo ohrabrujuće da gospodin predsjednik Vlade, uprkos tome što će ovaj pristupni proces trajati neko vrijeme, preporučuje da i druge zemlje koje imaju pristupne perspektive, zajedno sa Srbijom ujednače te ekonomske standarde i među sobom naprave zonu slobodne trgovine”, rekla je Merkel.

Krajem augusta, Angela Merkel će biti domaćin konferencije o Zapadnom Balkanu, od koje očekuje da će cijeli region imati koristi.

“Želimo nastaviti saradnju s Makedonijom i mene bi radovalo kada bismo u narednim mjesecima došli do rješenja u vezi sa problemom s imenom, što do sada nismo uspjeli”, rekla je Merkel.

Poslijepodne, Aleksandar Vučić razgovara sa šefom njemačke diplomatije, a sutra će se sastati sa njemačkim privrednicima.

Izvor: Al Jazeera