Vučić: Bombaš savladan, drama okončana

Vučić: Postojala je u svakom trenutku opasnost da dođe do aktiviranja ručnih bombi. Nekako su uspeli da vrate osigurače, a on je savladan (Tanjug)

Situacija ispred zgrade Vlade Srbije, kada je jutros jedan „kriminalac“ prijetio da će aktivirati dvije ručne bombe, bila je prilično opasna, ali je uspješno riješena, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, prenosi agencija Tanjug.

Vučić je u uvodnom obraćanju članovima Vlade, na početku sjednice sa predstavnicima Svjetske banke u Nišu, rekao kako je prethodna noć bila veoma teška, posebno za njega i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića.

Srbijanski premijer je obavijestio članove Vlade kako je jedan, kako je rekao, kriminalac došao ispred zgrade Vlade sa dvije ručne bombe i izvukao osigurače iz njih.

„Postojala je u svakom trenutku opasnost da dođe do aktiviranja ručnih bombi. Nekako su uspeli da vrate osigurače, a on je savladan“, rekao je Vučić, precizirajući kako je to učinjeno oko 6:40 sati.

Tanjug je ranije javljao sa lica mjesta i naveo kako je čovjek, star 40-ak godina, sa dvije ručne bombe prijetio kako će ih aktivirati.

Policija je gotovo tri sata pregovarala sa tada nepoznatim muškarcem.

Tražio razgovor sa policajcem

Saobraćaj u Nemanjinoj ulici bio je blokiran od 4:00 do 7:00 sati.

U Nemanjinoj ulici je bio veliki broj pripadnika pregovaračkog tima, policije, specijalne antiterorističke jedinice, vatrogasci i hitna pomoć.

Drama je počela rano jutros oko 4:00 sata, kada je muškarac, koji prema prvim informacijama, ima bogat kriminalni dosje, prijetio da će aktivirati bombe.

Još nije poznato koje zahtjeve je imao bombaš, ali je, navodno, tražio da razgovara sa pripadnikom policije koji je radio na jednom njegovom slučaju.

Od ugla Masarikove i Kneza Miloša, saobraćaj je bio zatvoren u širem krugu. Ka ulici Kneza Miloša iz pravca Slavije, na terenu su bila i borna vozila za specijalna dejstva.

Pošto je muškarac uhapšen, saobraćaj su regulirali pripadnici saobraćajne policije.

Pripadnici specijalnih jedinica koji su do 7:00 sati osiguravali prilaz zgradi Vlade Srbije i ekipe hitne pomoći napustile su mjesto događaja.

Izvor: Agencije