Vučić: Brine me opsesija Prištine sjeverom Kosova

Jedina opsesija Prištine je sever Kosova, a to znamo jer imamo službe koje se time bave i ljude koji to prate, kaže Vučić (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne haje mnogo za izjave Albanaca sa juga Srbije, ali da ga brine druga stvar, a to je opsesija Prištine severom Kosova.

Vučić je, upitan da prokomentariše zahtev Albanaca s juga Srbije za istim pravima kao Srbi na KiM i da budu uključeni u briselski dijalog, kazao da često dolaze razne izjave i da ne haje za njih.

“Brine me činjenica da kada se nešto dogovorimo u Briselu, a izašao sam sa prošle runde radostan, jer kod nas nemate vremena od događaja da analizirate šta se dogodilo, i rekao da je dobro da razgovaramo, jer mislim da smo time zaštitili bezbednost našeg naroda na severu. Moj uslov na razgovor bio je nedvosmislen i rekao sam Albancima i Evropljanima da je uslov Srbije da nema napada na Srbe, nema pokušaja zauzimanja teritorija na severu, hapšenja kako kome padne na pamet“, rekao je on.

“Samo se Beograd drži Briselskog sporazuma”

Vučić je ukazao da su Albanci u jednom danu uhapsili petoricu Srba – najviđenije Srbe iz Pomoravlja, koji drže srpsku zajednicu od Ropotova, do Raniluga i Novog Brda.

“To su najbolji ljudi. Taj dan se nisam pojavljivao, plašio sam se da moja reakcija ne bude preoštra i da ne ode u nekom drugom smeru. Poručio sam da ako ne budu pušteni do ponoći da mogu da zaborave na nastavak dijalog, ali i na pogrom srpskog stanovništva. Njihova jedina opsesija je sever Kosova, a to znamo jer imamo službe koje se time bave i ljude koji to prate.”

Vučić je ukazao da su potom odmah pustili svu petoricu i brže od predviđenog roka.

“To su stvari kojih se plašim i koje me brinu. Važno je da pronađemo rešenje. Predsednik RS Milorad Dodik govorio je o Dejtonskom sporazumu, protiv kojeg je, kada je postignut, bila većina u Srbiji i RS, a danas se svi držimo tog sporazuma. Pre pet godina rekao sam da ćemo se, ako ne postignemo konačan dogovor, što bi voleo da se desi, držati Briselskog sporazuma samo mi i svi drugi će da beže od njega. Nažalost bio sam u pravu“, konstatovao je on.

Dodao je da je na sreću bio u pravu za neke druge pozitivne stvari kao što su Železara, Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Beograd na vodi.

Izvor: Agencije