Vučić će učestvovati 17. maja na samitu EU – Zapadni Balkan

Vučić je istakao da će Srbija nastaviti davati doprinos evropskoj agendi povezivanja regije (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je u petak bugarskom premijeru Bojku Borisovu da će učestvovati na samitu 17. maja i dati doprinos stabilizaciji prilika na zapadnom Balkanu, posebno između Srbije i Kosova, i smirivanju tenzija nakon posljednjih događaja na sjeveru Kosova.

Teme telefonskog razgovora Vučića i Borisova bile su, prije svega, evropske integracije, posebno uoči održavanja samita Evropska unija – Zapadni Balkan u Sofiji, saopćeno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Vučić je istakao da će Srbija nastaviti davati doprinos evropskoj agendi povezivanja regije.

S Borisovim je posebno razgovarao o planovima i projektima za plinsko povezivanje Srbije i Bugarske i kako da zajednički istupaju pred snažnijim partnerima da bi štitili interese svojih zemalja.

Mogherini: ‘Veoma važan događaj’

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je ranije da će samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja biti veoma važan događaj, koji će pokazati da EU i partneri u regiji dijele iste ciljeve.

“To će biti prvi i najvažniji politički znak da EU i zapadnobalkanski partneri ne dijele samo isti geografski prostor nego i političke ciljeve i istu sudbinu”, rekla je Mogherini.

Ona je to kazala na konferenciji za novinare sa zamjenikom bugarskog premijera i ministrom odbrane Krasimirom Karakačanovim nakon neformalnog sastanka ministara odbrane zemalja članica EU-a u Sofiji.

Izvor: Agencije