Vučić dolazi na obilježavanje Dana RS-a

Vučić se sastao sa političkim partnerima u vlasti (Zoran Žesti? / Tanjug)

Premijer Srbije, ujedno i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS), Aleksandar Vučić najavio je kako će doći na proslavu Dana Republike Srpske, koja se u tom bh. entitetu obilježava 9. januara.

Vučić je nakon sastanka s predstavnicima Socijalističke partije Srbije (SPS) potvrdio i kako oko programa posjete još nema dogovora.

Nije jasno hoće li u Banju Luku ići cijela Vlada Srbije ili samo delegacija predvođena premijerom Vučićem, javio je Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Predsjednici dvije stranke, koje zajedno sa koalicijskim partnerima čine vlast u Srbiji, potvrdili su nastavak saradnje, rekavši kako “nema svađa između SNS-a i SPS-a”.

Samostalno na lokalne izbore

Kostić javlja kako će te stranke same izaći na predstojeće lokalne i izbore u Vojvodini, pa će poslije toga razmatrati hoće li zajedno formirati vlast.

“Državnih izbora za sada neće biti”, javio je Kostić.

Vučić je izjavio kako bi volio da ne bude prijevremenih parlamentarnih izbora, ali da to “zavisi od atmosfere u društvu i drugih okolnosti”.

“Kad vidite da neko ničim drugim sem neistinama i lažima se služi, onda nekad ne možete drugačije da odgovorite”, rekao je Vučić novinarima poslije sastanka sa političkim partnerima.

‘Dodika i Cvijanović smatram prijateljima’

Nakon sastanka sa predstavnicima SPS-a i drugih političkih stranaka u vlasti, Vučić je govorio i o telefonskom razgovoru koji je danas imao sa članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, rekavši kako je to dio redovne komunikacije.

Ponovio je kako se Srbija ne miješa u unutrašnje političke odnose BiH i Republike Srpske.

“Samo želimo da sačuvamo punu stabilnost Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i celog regiona, to je naš prioritetni interes”, rekao je Vučić.

Naveo je i kako, kao predsjednik Vlade Srbije, “veoma poštuje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsednicu Vlade RS-a Željku Cvijanović”, te ih “smatra svojim prijateljima”.

“Neću da se mešam u unutrašnje političke odnose u RS-u, a ni u BiH, jer su moji prijatelji i [Dragan] Čović i [Vjekoslav] Bevanda i Bakir [Izetbegović] i [Denis] Zvizdić”, dodao je Vučić.

Gašićeva smjena u januaru

Govoreći o unutrašnjopolitičkim temama u Srbiji, Vučić je napomenuo da će smjenu ministra odbrane Bratislava Gašića “završiti kao što je najavio u januaru” i dodao kako je “moguće da ima kandidata”.

“Sve će biti završeno kao što sam obećao”, rekao je Vučić.

Potvrdio je i kako je za svog savjetnika za bezbjednost uzeo doskorašnjeg direktora policije Milorada Veljovića jer je imao dobru saradnju s njim.

“Ministar unutrašnjih poslova [Nebojša Stefanović] je doneo odluku o smeni Veljovića jer je smatrao da tako treba i ja poštujem ministra”, naglasio je Vučić.

Imao je želju, kako je rekao, da nastavi rad sa Veljovićem “pošto je imao dobru saradnju s njim”. Od njega očekuje da obavi puno ozbiljnog posla, naveo je, “što je i Veljoviću preneo”. 

Izvor: Al Jazeera i agencije