Vučić: Gašić ostaje dok ne nađem rješenje

Bratislav Gašić je prilikom davanja izjave novinarima rekao kako 'voli novinarke koje lako kleknu' (AP)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je kako će ministar obrane Bratislav Gašić, koji se našao u središtu skandala rekavši prilikom davanja izjave novinarima kako “voli novinarke koje lako kleknu”, biti smijenjen kada nađe rješenje za to mjesto.

“Ako neko misli da se u kafani za jedan dan traži ministar, to je toliko smešno da nemam reči. I to neko ko treba da vodi Ministarstvo odbrane. Bata Gašić je dobro vodio to ministarstvo. Bata Gašić je lojalan našoj stranci. Bata Gašić je moj prijatelj. Kakav je problem da li će to biti posle tri ili deset dana”, upitao je Vučić, gostujući na jagodinskoj TV Palma plus.

“Bata Gašić je otišao zbog izgovorene reči, zbog nepristojnosti. Znam koliko je njemu teško i koliko se kaje. Ako sam zbog toga bio spreman da kažem ‘ne može, Srbija mora drugačije da se ponaša, Srbija mora drugačije da izgleda’, što bih štitio nekog. Neću nikoga da štitim, ali ću da štitim ljude od laži. Kao što ću da štitim Batu Gašića da je kriv za helikopter i da je loše radio”, rekao je Vučić.

Smatra i kako je ispravno postupio kada je odlučio da smijeni Gašića. “Mislim da time pravimo crtu između nas i onoga što je bilo nekada. Pokazujemo mnogo veću odgovornost nego što je bila ranije”, kazao je Vučić.

Izvinjenje, ali ne i ostavka

Nakon što se ministar obrane neprimjereno obratio novinarki B92 Zlatiji Labović, koja je čučnula prilikom uzimanja izjave u Trsteniku iz kolegijalnih razloga, budući da nije htjela smetati snimateljima, Vučić je osudio takvo ponašanje.

Tada je rekao kako Gašić “ne može ostati ministar, iako je taj posao odlično obavljao”.

“Moramo da zaštitimo sve žene u Srbiji. To je bila loša poruka za sve žene. Dobro je što se izvinio i pokajao, ali to nije dovoljno. Moramo da povučemo crtu, da napravimo razliku”, rekao je.

Ministar Gašić se i u ponovljenom obraćanju novinarima izvinio za izrečenu uvredu, ali nije podnio ostavku.

Istakao je tom prilikom kako je svjestan postojanja mnogo slučajeva zlostavljanja žena i poručio kako će njegova misija od sada biti borba protiv toga.

“U društvu imamo previše slučajeva u kojima se prema ženama ne ophodimo na fer način, previše slučajeva zlostavljanja žena. Veoma mi je žao što je moj gest i postupak doprineo tome na neki način i od danas će moja misija biti da se borim protiv te ružne priče“, rekao je Gašić.

Dodao je kako razumije svog prijatelja i premijera Srbije Aleksandra Vučića i da nema nijednu riječ ljutnje uperenu protiv njega.

Upitan hoće li podnijeti ostavku, Gašić nije želio odgovoriti.

Izvor: Al Jazeera i agencije