Vučić: Hrabar prijedlog građanima za Kosovo

Vučić je rekao kako misli da pravo rješenje leži negdje „između naših i albanskih ustupaka, a s druge strane, i međunarodne zajednice“ (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je najavio kako će Vlada Srbije na narednoj sjednici dogovoriti koji su to tehnički uvjeti potrebni za unutrašnji dijalog o Kosovu, koji je ranije inicirao, te poručio kako će prijedlog koji će predstaviti građanima po tom pitanju biti odvažan.

„Sinoć sam razgovarao sa premijerkom (Anom Brnabić) i na sledećoj sednici Vlade biće obezbeđeni svi tehnički uslovi da se pokrene ono sve o čemu smo govorili, biće organizovana i radna grupa koja će osigurati logistiku i onda ćemo početi sa svim tim“, istakao je Vučić obraćajući se na završetku beogradskog sigurnosnog foruma.

„Imaćemo strpljenja da saslušamo sve, a onda ćemo biti hrabri da krenemo odvažno s nekim predlogom koji ćemo predstaviti našem narodu.“

Kako je rekao, smatra kako je veoma važno imati pravi sadržaj „bez praznih reči i političkog marketinga“.

Vučić je rekao kako misli da pravo rješenje leži negdje „između naših i albanskih ustupaka, a s druge strane, i međunarodne zajednice“ koja, kako kaže, treba učiniti napor da razumije obje strane. U protivnom, istakao je, „imaćemo zamrznuti konflikt narednih 10, 20 ili 50 godina“, a za to, tvrdi, „nemamo više vremena“.

Ulazak u Evropsku uniju

Vučić je u intervjuu za agenciju AP obećao kako će uvesti Srbiju u Evropsku uniju i kazao kako to što Rusija naoružava Vojsku Srbije ne ugrožava taj cilj.

„Mi znamo kuda idemo, što znači da smo na našem putu ka EU, to je strateški cilj naše zemlje. U isto vreme, želimo da sačuvamo najbolje odnose sa Rusijom, Turskom, Kinom, SAD i svima ostalima“, rekao je Vučić u intervjuu koji je AP-u dao u Beogradu.

Nove letjelice na Dan oslobođenja Beograda

Vučić je danas rekao kako će na obilježavanju Dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu biti predstavljeni MiG-ovi 29, dva nova ruska helikoptera također i 1.500 najbolje obučenih pripadnika Vojske Srbije.

Bit će, kaže, prikazano i devet ili 10 primjeraka aviona MiG-29, a tako nešto, ističe, nije se moglo vidjeti u posljednjih 30 godina.

„Obnavljamo vojne kapacitete i kada ih budemo ojačali pojačaćemo i atraktivnost naše vojske, da što više mladih ljudi, a sada će biti i povećane plate, bude zainteresovano da bude u VS“, rekao je Vučić.

„Jačamo kapacitete, ne da bi nekoga ugrožavali, već da bi bili uvek spremni da možemo da se odbranimo.“

Američka agencija navodi kako Srbija, pod Vučićevim liderstvom formalno teži ka članstvu u EU, „ali istovremeno održava bliske odnose sa historijskim slovenskim saveznikom Rusijom“, te kako Rusija snabdijeva Srbiju avionima MiG-29 i planira isporučiti borbene tenkove i oklopna vozila.

Iz AP-a također navode kako su neki zapadni zvaničnici izrazili zabrinutost zbog toga i pozvali Beograd da odlučno kaže kuda ide – ka Istoku ili ka Zapadu.

„Ne vidim u tome ništa pogrešno i to funkcioniše, i funkcionisaće. To je naša politika i mi smo vojno neutralni“, istakao je predsjednik Srbije i dodao kako naoružavanje Srbije nema za cilj prijetnju susjedima.

Smanjenje tenzija

Od izuzetnog značaja za Srbiju i snižavanje tenzija u regiji bila je i posjeta turskog predsjednika Srbiji Recepa Tayyipa Erdogana, naveo je Vučić.

On je rekao kako je posjeta Erdogana važna zbog smanjivanje tenzija i u Srbiji, i BiH, pa i u Crnoj Gori, Prištini, Albaniji, Makedoniji…

Poruke koje je turski predsjednik poslao iz Novog Pazara su veoma važne i veoma dobre, rekao je lider Srbije novinarima na Beogradskom sigurnosnom forumu, te dodao kako je Erdoganova posjeta strašno važna za ekonomiju Srbije.

Vučić je naveo kako su ga mnogi na društvenim mrežama i na stadionima kritizirali zbog te posjete, ali je zapitao – da li će ti ljudi dovesti investitore i zapošljavati ljude u Lebanu, Žitorađi…

„Politika ‘niko nije pametniji od nas’ ne vodi nikuda“, istakao je on.

Izvor: Agencije