Vučić: I evropski put i Rusija

Vučić: I na Zapadu govorim - da, nalazimo se na evropskom putu, ali nećemo uvoditi sankcije Rusiji (EPA)

Srbija nije uvodila i neće uvoditi sankcije Rusiji, izjavio je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu ruskoj agenciji Itar-Tass.

“Srbija je danas slobodna zemlja. Ona se nalazi na evropskom putu, ali Srbiji niko ne može da naređuje da ruši odnose sa Ruskom Federacijom. I Srbija je pokazala da je zemlja koju treba uvažavati”, rekao je.

Premijer Srbije je za sebe naveo da je “čovek koji se trudi da racionalno rukovodi Vladom Srbije, radi to što je najbolje za Srbiju uvek i u svakom trenutku”, prenosi Tanjug.

“Ne krijem od naših ruskih partnera da se nalazimo na evropskom putu”, rekao je Vučić, dodajući da nikada “nije trpeo nikakav pritisak” ruskog rukovodstva.

Nećemo uvoditi sankcije

“I ja sam to govorio, kao što znate, i svugde na Zapadu, jer nemam dve različite priče. Isto govorim i vama, i na Zapadu. I isto govorim u Beogradu. I na Zapadu govorim – da, nalazimo se na evropskom putu, ali nismo uveli i nećemo uvoditi sankcije Rusiji”, kazao Vučić.

Podsjetio je da je veliki dio srpskog naroda “neverovatno povezan istorijskim, kulturnim, verskim i drugim različitim vezama sa ruskim narodom”.

“I to sve, koliko je teško pogodilo i ruski i ukrajinski narod, što se sada dešava na jugoistoku Ukrajine, srpski narod zajedno sa svim slovenskim narodima oseća i veoma pati”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije