Vučić i Ivanić: Srpski interes je mir

Sagovornici su naglasili da bi takvu politiku trebalo da podrži i međunarodna zajednica (www.predsjednistvobih.ba)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je telefonom sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji ga je upoznao o situaciji na sjeveru Kosova.

Voz koji je u subotu krenuo iz Beograda za Sjevernu Mitrovicu zaustavljen je u Raškoj, nakon što su kosovske vlasti zabranile ulazak kompozicije na teritoriju Kosova. Unutrašnjost voza oblijepljena je ikonama iz manastira na teritoriji Kosova, a na vanjskoj stranici je na 21 svjetskom jeziku bilo napisano “Kosovo je srpsko”.

Zajednička ocjena Ivanića i Vučića je da je interes srpskog naroda mir i stabilnost u regiji, navodi se u saopćenju na internetskoj stranici Predsjedništva BiH.

Sagovornici su naglasili da bi takvu politiku, snažnije nego u ovom slučaju, trebalo da podrži i međunarodna zajednica, a posebno institucije Evropske unije.

Ivanić i Vučić dogovorili su se da će nastaviti redovnu komunikaciju u vezi sa ovim pitanjem, dodaje se u saopćenju.

Dodik: Javno ću se odreći pasoša BiH

U međuvremenu, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da su zvaničnici odlazeće američke administracije nastojali spriječiti njegov odlazak u SAD, jer on nije želio trgovati interesima tog entiteta.

Istakao je da je trajno neprihvatljiva ocjena člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i njegovih saradnika da je RS nastao na genocidu.

Također je najavio da će se javno odreći pasoša BiH, jer ima putnu ispravu Srbije koju će koristiti.

Dodik neće prisustvovati inauguraciji budućeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa pošto nije dobio američku vizu

“Od mene je traženo da odustanem od inicijative u vezi sa Ustavnim sudom BiH, da prestanu aktivnosti u vezi sa donošenjem zakona o Ustavnom sudu BiH i da se ogradim od politike SNSD-a oko našeg dokumenta političke procjene, a što sam ja odbio”, rekao je Dodik novinarima u Trnu kod Laktaša, prenosi Fena.

Dodik neće prisustvovati inauguraciji budućeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa pošto nije dobio američku vizu.

On je rekao da vjeruje da će sadašnji ambasador SAD-a u BiH vrlo brzo otići iz BiH, nakon čega će se stvoriti uvjeti za dobijanje vize za SAD.

Na pitanje da li je razmišljao da sa pasošem Srbije zatraži vizu za SAD, Dodik je rekao da je sigurno da pasoš BiH neće koristiti u narednom vremenu i da će ga se javno odreći, poručivši da će koristiti pasoš Srbije koji ima.

Nastanak RS-a

Dodik je također ocijenio da je za taj entitet trajno neprihvatljiva ocjena Bakira Izetbegovića i njegovih saradnika da je Republika Srpska “nastala na genocidu”.

“To pokazuje ambiciju Bakira Izetbegovića da je on Bosna – naravno da on nije BiH. Neka mu je sretno u toj Bosni u kojoj on jeste Bosna”, rekao je Dodik danas novinarima u Trnu kod Laktaša, prenose banjalučki mediji.

On je istakao da Bakir Izetbegović ovdje nije BiH, već samo bošnjački član Predsjedništva BiH, kako je to i rečeno i ništa više.

Govoreći o internetskoj stranici Predsjedništva BiH na kojoj se nalazi govor Bakira Izetbegovića sa prezentacije projekta “Genocid nad Bošnjacima 1992-1995”, u okviru koga se, između ostalog, navodi da je u Prijedoru počinjen genocid, što nijedna pravosudna institucija nije potvrdila, Dodik je rekao da je ovakav Izetbegovićev istup velika zloupotreba, kojom treba da se bave drugi.

On je ocijenio da je očigledno da je bilo zločina i niko ne može to da porekne, ali sve ovo vreme baveći se tim pitanjem govori koliko su neki razočarani ili ostrašćeni u tom pogledu.

Negiranje genocida

Dodik je rekao da bi za svaki ratni sukob, pa i ovaj koji se desio u BiH, bilo dovoljno da oni koji su odgovorni za stradanje odgovaraju. On smatra da se i taj proces privodi kraju.

Sada se, kako je naveo, čuje i vidi novi politički proces koji ide za tim da neke ljude, odnosno čitav jedan narod, dovode u poziciju da ga optuže ili prizivaju neke karakteristike koje ne stoje.

“Naravno da se nije desio genocid, bez obzira na ambiciju Bakira Izetbegovića kojeg sam video tamo sa Naserom Orićem, jer on smatra da to ima pravo i da to za Bošnjake ne bi trebalo da bude nikakav problem. Ja moram da kažem da su to čiste izmišljotine što se toga tiče i ne može se govoriti o genocidu, ali se može govoriti o stradanju kojeg je bilo na svim stranama”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je činjenica da u Sarajevu nikada nisu ispitani Kazani i mnogo čega drugoga šta se tamo Srbima dešavalo, što govori o tome da postoji skrivena namjera sa njihove strane i ignoriranje stradanja drugih, a samo favoriziranje svojih stradanja.

Izvor: Agencije