Vučić i Ivanić: Stabilnost je ključ za regiju

Vučić i Ivanić su razgovarali o regionalnim projektima (Zoran Žesti? / Tanjug)

Očuvanje stabilnosti u cijeloj regiji od suštinskog je značaja i za Srbiju i za Bosnu i Hercegovinu, zajednička je ocjena premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, koji se nalazi u posjeti Beogradu.

U razgovoru sa Ivanićem, Vučić je podržao proces evropskih integracija BiH i poštivanje prava sva tri naroda.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, dvojica zvaničnika razgovarali su, između ostalog, i o situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o novoj inicijativi Evropske unije za BiH.

Ivanić je izjavio da BiH i Srbija dijele slične poglede i da je evropski put prioritet dvije države.

Ivanić je u obraćanju novinarima u Ambasadi BiH u Beogradu saopštio da je predsjednika Srbije Tomislava Nikolića pozvao da dođe u zvaničnu posjetu Sarajevu, koja bi se mogla dogoditi za par mjeseci, prenosi Anadolija.

Regionalni projekti

Sa predsjednikom Srbije Nikolićem, kao i premijerom Aleksandrom Vučićem, Ivanić je razgovarao o regionalnim projektima.

Kako je naglasio, brza pruga Sarajevo – Beograd je zajednički interes.

Podvukao je da postoji obostrani interes dvije zemlje na realizaciji ozbiljnijih regionalnih projekata, kojih, kako je ocijenio, ranije nije bilo dovoljno.

“Sa regionalnim projektima zajednički možemo ostvariti veću korist, kada govorimo o podršci Brisela. Zajednički interes nam je stabilan region, evropski put, a zajednički problem i briga razvoj ekonomije. Apsolutno nije bilo nekih neslaganja i to je bila dominantna tema i sa Nikolićem i Vučićem”, rekao je Ivanić novinarima.

Govoreći o odnosima Sarajeva i Beograda, on je izrazio očekivanje da će doći do poboljšanja odnosa te da, kako je rekao, neće doći do promjene politike Beograda, jer je korektna.

“U novom sazivu Predsjedništva BiH će to biti prihvaćeno sa više iskrenosti nego što je to bilo ranije i vjerujem da će se stvoriti uslovi za to. Tim prije što je poruka Beogada jasna – mi hoćemo stabilnu BiH, u kojoj je naravno Republika Srpska, koju Beograd voli”, istakao je Ivanić, ponovivši da Beograd hoće stabilnu i dejtonsku BiH.

Upitan da li očekuje  da se Beograd u svjetlu novonastalih okolnosti preciznije odredi “on ili [predsjednik RS-a Milorad] Dodik”, Ivanić je odgovorio da to ne očekuje “jer nije na Beogradu da vodi unutrašnju bitku u Republici Srpskoj“.

Ukazao je da Milorad Dodik nije jedini i isključivi moćni čovjek u RS-u i da postoje i drugi ljudi.

“Beograd sigurno neće biti neki sudija, imaće jedan stav koji je potpuno normalan. Uvažavaće oni i gospodina Dodika ali je evidentno, to je pokazala i današnja posjeta, da će uvažavati i mene”, poručio je Ivanić i dodao da je to fer.

Nikolić: Osuditi zločine

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je tokom razgovora sa Ivanićem naglasio potrebu da i Srbija i Hrvatska nekim gestom pokažu da su ratni sukobi iza njih, da nema jednog krivca i da nema jedne žrtve.

„Veoma je važno da se osude zločini i da se izrazi saosećanje prema žrtvama i njihovim porodicama“ podvukao je predsjednik Srbije, stoji u saopštenju iz Nikolićevog kabineta.

On je, kako se navodi, naglasio potrebu da cijela regija, zajedno sa EU-om, uloži dodatni napor da BiH ne bude izolovani dio Balkana, okrenut unutrašnjim sukobima, već da iskoristi povoljnost da u toj zemlji žive pripadnici tri naroda i privuče investitore iz cijelog svijeta.

„Srbija će učiniti sve da svi građani BiH žive bolje, a u isto vrijeme će nastaviti da ostvaruje specijalne veze sa Republikom Srpskom, predviđene Dejtonskim sporazumom“ istakao je Nikolić.

Ivanić je rekao da u BiH ima puno stvari sa kojima se tri naroda ne slažu i da je potrebno puno vremena da se to promijeni. „Nadam se da će u naredne četiri godine biti napravljen značajan korak u pravcu saradnje i kompromisa“ naglasio je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić boravio je u prvoj radnoj posjeti Srbiji nakon jučer održane prve sjednice Predsjedništva BiH u sazivu 2014.-2018.

Izvor: Agencije