Vučić i Orban otvorili obnovljenu sinagogu u Subotici

Obnova sinagoge, koja je 2014. označena kao jedan od sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi, počela je 2013. godine (Al Jazeera)

Subotička sinagoga sagrađena 1902. godine u ponedjeljak je otvorena nakon višegodišnje rekonstrukcije, a otvaranju su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban, vjerski velikodostojnici i predstavnici diplomatskog kora.

Premijer Mađarske Orban rekao je da će današnji dan ostati upamćen kao dan kada je Centralna Evropa pokazala najljepše lice saradnje i međusobne tolerancije, prenosi Anadolija.

On je rekao da je sinagogi u Subotici vraćen stari sjaj, a jevrejskoj zajednici dug za doprinos razvoju Evrope.

Orban je rekao da je obnova sinagoge okretanje ka budućnosti u kojoj Srbi, Jevreji i Mađari žive zajedno.

“Mađari i Srbi u Subotici već žive zajedno. Danas šaljemo poruku da je ovo Evropa u kojoj želimo da živimo – u miru i sigrunosti, svi zajedno. Centralna Evropa ima samo jedan put, a to je Evropa koja se drži kršćanske i jevrejske zajednice. Mislimo da je Srbija odavno trebalo da bude sa nama u EU i želimo joj mnogo uspjeha na tom putu”, rekao je Orban.

Direktna pomoć mađarskog premijera

Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel rekao je da sinagoga nije samo jevrejska, već i subotička zaostavština i “mjesto za sve ljude koji će zračiti ljubav”.

Predsjednik Srbije Vučić rekao je da je ponosan što je nakon 40 godina subotička sinagoga obnovljena.

“Ovaj prelepi sakralni objekat, subotička sinagoga, druga po veličini u Evropi, zasijala je onako kako zaslužuje”, rekao je Vučić.

On je rekao da su svi zajedno radili na rekonstrukciji sinagoge i da ona ne bi bila moguća bez direktne pomoći i podrške mađarskog premijera Orbana.

“Radovi na obnovi povezali su, ne samo jevreje sa pravoslavcima, katolicima i protestantima, uvezali su i dve vlade, međunarodne institucije, povezali nas, približili nas. Srećan sam kao predsednik Srbije što Jevreji danas imaju svoju novu staru kuću, lepšu nego ikada”, rekao je Vučić.

On je kazao da će objekat služiti vjernicima kao vjerski objekat, ali da će zdanje biti i kulturna i turistička destinacija.

“Ovo kulturno nasleđe je nešto što nas spaja. U budućnosti ćemo umeti da obnovimo ono što smo rušili u prošlosti i da izgradimo mostove koje smo uspeli da srušimo. Ovo je kuća okupljanja, molitve i učenja. Te tri kuće spojene u jednoj danas ponovo otvaramo… Želim nam još više sloge i zajedništva”, rekao je Vučić.

Subotička sinagoga izgrađena je 1902. u stilu mađarske secesije i smatra se biserom srednjoevropske kulturne baštine i jednim od najvrednijih ostvarenja te vrste sakralne arhitekture u centralnoj Evropi.

Obnova sinagoge, koja je 2014. označena kao jedan od sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi, počela je u januaru 2013, a završena je krajem 2017. godine.

Obnovu je finansirala Evropska unija sa 293.000 evra, a kompletna restauracija sinagoge, uključujući i unutrašnjost, izvedena je uz pomoć vlada Srbije i Mađarske, pokrajinske i gradske vlade.

Izvor: Agencije