Vučić i Orban otvorili pogon kompanije Masterplast

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se danas Mađarskoj na podršci Srbiji, navodeći da ta zemlja ničim ne ucjenjuje Srbiju i ne ograničava i da to Srbija poštuje i cijeni.

“Sa Mađarskom ćemo da gradimo najbolje u budućnosti. Hvala Viktore (Orban, premijer Mađarske) na podršci Srbiji u teškim trenutcima, ne samo u podršci u poplavama, preduzećima, na putu ka EU, jer Mađarska nas ničim ne ucenjuje i ne ograničava i to Srbija poštuje i ceni. Prave prijatelje umemo da zapamtimo”, rekao je Vučić, koji je sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom obišao novi pogon mađarske kompanije Masterplast za proizvodnju staklene vune.

Vučić je rekao da se divno osjećao kao domaćin danas u Subotici, kada su se čule srpska i mađarska himna, gdje je svako bio ponosan na svoju naciju i gdje je znao da nemamo nijedan problem, čak ni skriven.

Posao za 205 ljudi

“Mislim da Mađari to iskreno osećaju. Poštujem Mađare i uvek ćete da imate iste uslove kao Srbi i svi ostali građani Srbije. Ponosan sam i na Srbe koji su odlično razumeli kakva je to politika koju će Srbiju da podigne na pijedastal uspešnih zemalja” ,rekao je Vučić.

Dodao je da je, kada su investitori iz Masterplasta došli na sastanak u Beograd, vidio da ne vjeruju da će Vlada Srbije da pomogne, da su mislili da su to priče za televiziju i za široke mase, a da se u stvarnosti to ne dešava.

“Sve smo završili za 10 dana, obezbedili smo ne samo posao za 205 ljudi, uspeli da obezbedimo da jedan značajan deo Subotice i centra da dodatno rasteretimo i zaposlimo, da imamo manje problema i muka. Znam da svi razmišljaju o daljem poslu, uskoro će morati da autobuse šalju u Bajmok i druga mesta, kako bi dovozili radnike”, naveo je Vučić.

Viktor Orban izjavio je da je Srbija danas uspješna zemlja i dobar susjed Mađarske, zahvaljujući uspješnoj i dobroj ekonomskoj politici aktuelne vlade.

Mađarski premijer je došao na poziv Istvana Pasztora, predsjednika Saveza vojvođanskih Mađara, s kojim će se sastati u subotičkom Domu Mađara, sjedištu stranke.

Poslije susreta s Vučićem, Orban će posjetiti i Novi Sad.

Zajednička sjednica vlada zbog izbjeglica

Iako su odnosi dviju država dobri, do zategnutosti je došlo prošlog ljeta kad je Mađarska na granici prema Srbiji podigla ogradu od bodljikave žice kako bi spriječila priljev velikog broja izbjeglica i zaštitila granice.

Zbog toga su dvije vlade održale zajedničku sjednicu u Budimpešti s koje je Orban poručio kako “podizanje zida na srpsko-mađarskoj granici nije usmjereno protiv Srbije, već kako bi se spriječio ilegalan prelazak granice”. Po njemu, zid je “samo privremena mjera, ali i iznuđeni potez”.

“Tražio sam od premijera Vučića da me razumije u vezi s tim pitanjem i poručio mu da ima naše garancije da te mjere (podizanje zida) nisu usmjerene prema Srbiji, jer je Mađarska zainteresovana za mir”, poručio je Orban.

Vučić je tada ocijenio da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u novijoj povijesti dvije zemlje te poručio da je očuvanje stabilnosti prioritetni interes Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije