Vučić i Putin o trgovini i sigurnosti

Upitan šta mu je Putin rekao tokom razgovora u četiri oka, Vučić je odgovorio kako ne želi dijeliti te informacije (EPA)

U otvorenom i dugom razgovoru premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Rusije Vladimira Putina u Moskvi danas je bilo riječi o mnogim temama, prije svega ekonomskim, ali su na dnevnom redu bili i saradnja i sigurnost u regiji, situacija u Europi, članstvo Kosova u UNESCO-u i pitanje sankcija Rusiji, prenose agencije.

Vučić je ponovio kako Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, dok je Putin potvrdio razumijevanje ruske strane za stav Srbije da Kosovo ne treba biti članica UNESCO-a.

Premijer Srbije je, na pitanje novinara, rekao kako ne osjeća dodatne pritiske na zvanični Beograd da uvede sankcije Rusiji, uz opasku da je na njega teško vršiti pritisak.

„Imali smo otvoren, dug i sadržajan razgovor, pre svega o ekonomskim temama, unapređenju saradnje u sferi poljoprivrede, građevinskoj industriji i o tome kako da uvećamo trgovinsku razmenu“, odgovorio je Vučić novinarima nakon sastanka.

U razgovoru je potvrđeno partnerstvo Srbije i Rusije u očuvanju mira i stabilnosti u regiji, a premijer Srbije je istakao „da ćemo i ubuduće ulagati u očuvanje stabilnosti i mira, uprkos zbivanjima u Makedoniji, Crnoj Gori i Prištini, Bosni i Hercegovini, kao i nepotrebnom naoružavanju drugih zemalja u okruženju“.

Premijer Srbije je obavijestio ruskog predsjednika kako je Beograd zabrinut zbog najnovijih izjava iz Prištine, koje ukazuju na mogućnosti da ranije postignuti dogovori ne budu realizirani, a prije svega sporazum o formiranju zajednice srpskih opština.

O gasu, remontu, FIAT-u

Sa ruskim partnerima inače dogovorena je niža cijena gasa za Azotaru u Pančevu i MSK, remont ruskih helikoptera koji će iz Češke i Poljske biti prebačeni u Srbiju, a Putin je u razgovoru sa Vučićem rekao kako očekuje da će biti riješen problem izvoza FIAT-ovih automobila koji se proizvode u Srbiji na rusko i euroazijsko tržište.

Upitan šta mu je Putin rekao tokom razgovora u četiri oka, Vučić je odgovorio kako ne želi dijeliti te informacije i jer o takvim razgovorima nikad ne govori.

Vučić je rekao kako bi sljedeće godine premijer Rusije Dmitrij Medvedev trebao doći u Srbiju, kao i da bi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić trebao posjetiti Moskvu, a najavio je i posjetu Beogradu zamjenika premijera Rusije Dmitrija Rogozina u decembru ove godine.

„Mi imamo korektne odnose i uvek smo dobrodošli jedni kod drugih“, rekao je Vučić.

Ocijenivši da je posjeta Moskvi veoma važna, jer je riječ o trećoj zemlji po trgovinskoj razmjeni, Vučić je istakao da se u sljedećoj godini očekuje značajno uvećanje trgovinske razmjene.

„Mnogo toga je pred nama. U ekonomiji, pre svega, želimo brži i još bolji napredak u odnosima“, zaključio je premijer Srbije.

Izvor: Agencije