Vučić i Rama pozvali privrednike na saradnju

Privrednici iz Srbije i Albanije okupili su se u Nišu na Privrednom forumu dvije države kako bi unaprijedili poslovnu saradnju i još više povezali dva tržišta.

Forum su otvorili premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama, te pozvali sudionike na intenzivniju saradnju.

Forumu prisustvuje gotovo 300 privrednika iz Srbije i Albanije. Vučić je privrednicima iz Albanije poželio dobrodošlicu i poručio kako su im vrata Vlade Srbije širom otvorena.

Vučić je izjavio kako su Albanci i Srbi dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu, kako o njima ovise njihovi međusobni odnosi i budućnost, te kako nikome ne trebaju prepustiti da im te odnose uređuje.

Naglasio je kako će Srbija, također, imati mnogo koristi kada bude izgrađena autocesta Beograd – Priština.

„Moja poruka vama, dragi prijatelji iz Albanije, je dobrodošli ste u Srbiju… Kada izgradimo taj autoput, ne možete ni da sanjate koliko je to nama značajno za razvoj Toplice, za Kuršumliju, Blace, Žitorađu, Prokuplje… Zato, pitam vas, srpske privrednike, koja će tada luka biti najbliža“, kazao je Vučić.

Oživljavanje Privredne komore

Njegov kolega iz Tirane je također podcrtao važnost usklađivanja odnosa na razini vlada dviju država, te oživljavanja zajedničke Privredne komore.

„Naš cilj je da granice koje nas dijele pretvorimo u mostove koji nas spajaju. Na ovom putu, na ovom zajedničkom putu EU integracija, da integrišemo naše ekonomije i što prije oživimo zajedničko tržište kako bi bilo privlačno za sve poduzetnike i investicije EU“, istakao je Rama.

„Naravno, tu je i harmonizacija politike, političko poticanje kako bi se povećala cirkulacija roba i ljudi… Dobra vijest je da smo ovaj posao dobro započeli. No, najveći problem je administracija i najveći izazov nije da spojimo privrednike naših zemalja nego kako da ujedinimo administrativnu volju i kako da pojednostavimo procedure prelazaka granica za robe.“

Izvor: Al Jazeera