Vučić i Thaci u Briselu: Usaglašeni razgovori do konačnog rješenja

Dvojica predsjednika prvo su imali odvojene razgovore s povjerenicom Mogherini (Twitter)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je, nakon sastanka s kosovskim kolegom Hashimom Thacijem u Bruxellesu, da je dogovoreno da se “svi problemi rešavaju u miru, poštujući jedni druge i garantujući bezbednost građana”. 

Thaci je, pak, rekao da je sastanak, kojem je posredovala šefica europske diplomacije Federica Mogherini, bio “teži nego što se može opisati”.

Prema Vučiću, riječ je o “veoma važnom dogovoru, imajući u vidu mogućnost da neko pokuša tokom leta da zauzme sever Kosova nakon čega se postavlja pitanje šta bi u tom slučaju bio odgovor Srbije – vojni ili da se dogode nekakva ‘oluja’ ili ‘bljesak'”.

“Naš interes je da sačuvamo nacionalne interese, ali i naš narod, tako da mu se ne dogodi ono što se ‘90-ih događalo našim sunarodnicima, i zato nastojimo da se pronađe kompromisno rešenje”, rekao je Vučić.

“Politika Srbije mora biti odgovornija od one 1990-ih i 2000-ih. Moramo da sačuvamo narod na ognjištima, a ne smemo da dopustimo tragedije koje su se dešavale”, objasnio je Vučić. 

Thaci vjeruje u uspjeh pregovora

Opisujući razgovore “teškim”, Thaci je podsjetio kako se “radi o stogodišnjem problemu”.

“Nisam naivan da mislim kako ćemo odmah pronaći hitno i magično rješenje za budućnost”, rekao je Thaci.

Po njegovim riječima, “sporazumom o normalizaciji odnosa obje strane će dobiti mnogo”.

No, uplašen je da će, ako ne postignu sporazum, “izgubiti mnogo više, jer bi to štetilo europskoj budućnosti država koje bi ostale izolirane”.

“Ne možemo ostati žrtve gorke prošlosti već treba da gledamo ka dobiti za budućnost Kosova i naših građana”, kazao je Thaci.

Naveo je kako se s Vučićem usuglasio da se dijalog nastavi u pravcu postizanja konačnog rješenja, ali nije isključio mogućnost da do konačnog sporazuma ne dođe.

Odvojeni susreti s Mogherini

Prethodno se Vučić sastao sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini, nakon čega je uslijedio njezin razgovor s Thacijem, a potom je počeo i trilateralni sastanak.

Uoči sastanka, Thaci je rekao da sastanak u Bruxellesu označava početak posljednje faze dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

“Želim se zahvaliti EU na ulozi lidera u ovom procesu, ali i SAD-u na podršci”, rekao je Thaci novinarima uoči sastanka.

Thaci smatra da je pred njima težak proces koji je neophodan u cilju postizanja dogovora o normalizaciji odnosa dvije strane.

“Razdoblje zamrznutog konflikta, ukoliko ne postignemo dogovor, može imati nepovratne posljedice na budućnost”, kaže Thaci.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su razgovori Beograda i Prištine “teški” i konstatirao da su “njihove pozicije i dalje značajno udaljene”.

“Srbija ostaje pri svojim stavovima. Želimo da dijalog bude nastavljen i da se pronađe trajno rešenje koje je zasnovano na kompromisu. Kompromis jeste težak, a način dolaska do njega je mnogo teži”, kazao je Dačić.

Dva dana razgovora

Ponovio je da Srbija “sigurno neće pristati na bilo kakve ultimatume”

“Ukoliko neko insistira na tome da Srbija prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, onda mislim da ne treba da gubimo vreme oko svega toga”, rekao je Dačić.

Razgovor u Bruxellesu bi trebali trajati dva dana. Neslužbeno, na agendi će se naći sva i dalje otvorena pitanja oko sporazuma postignutih do sada.

Iz EU su prilikom najave nastavka razgovora u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine poručili da će se razgovarati i o “intenzivnom razdoblju” koji predstoji u ovom procesu.

Prethodna runda tehničkih razgovora izaslanstava Srbije i Kosova održana je prije tri mjeseca, no na njima nije ostvaren poseban napredak.

EU je tada pozvala obje strane da intenziviraju svoje napore na implementacijskim poslovima, uz podsjećanje da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element napretka na europskom putu.

Pitanje energetike

Priština je tražila da se prethodno razgovara o drugim temama, kao što je pitanje energetike.

Glavni pregovarač Srbije, Marko Ðurić pred ovu rundu tehničkog dijaloga, naveo je da “ne očekuje ništa” jer, kako je rekao, Priština “nije spremna ni za dijalog, ni za kompromis”.

Vučić je pred današnji sastanak prokomentirao da će na nastavku dijaloga s Prištinom biti teško, ali da će Beograd braniti poziciju Srbije i “boriti se za svoju zemlju i narod, zalagati se za kompromis”.

Glavni pregovarač Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom, Avni Arifi, tvrdi da se dijalog sa Beogradom nalazi u kritičnoj fazi za budućnost Kosova.

Ni on ne očekuje nikakve rezultate od ove runde pregovora.

Izvor: Al Jazeera i agencije