Vučić i Zaev: Nesuglasice riješiti dijalogom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev razgovarali su danas telefonom i dogovorili, u pet tačaka, principe na kojima će se temeljiti odnosi dvije zemlje, a prije svega da će nesuglasice rješavati – dijalogom.

Kako je navedeno u zajedničkom saopćenju, Vučić i Zaev su, u dugom i otvorenom razgovoru, razmotrili sve novonastale okolnosti u odnosima dviju država.

Nekoliko dana nakon povlačenja osoblja Ambasade Srbije iz Skoplja, zaključeno je da će Republika Srbija i Republika Makedonija rješavati svaku eventualnu nesuglasicu dijalogom.

“Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje, već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije”, navodi se u saopćenju.

Srbija i Makedonija uložit će još veće napore za unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmjene.

“Republika Srbija i Republika Makedonija, u skladu sa međunarodnim javno-pravnim propisima, u dobroj veri i na prijateljskoj osnovi štitile prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.

Republika Srbija i Republika Makedonija intenziviraće međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona”, saopćila je Press služba Predsjednika Srbije.

EU: Mirno riješiti spor

Evropska komisija ranije je pozvala Srbiju i Makedoniju da pokažu uzdržanost i mirno riješe sporna pitanja poslije povlačenja osoblja Ambasade Srbije iz Skoplja.

Glasnogovornik Evropske komisije rekao je za BIRN da je diplomatski incident “bilateralno pitanje dvije zemlje koje Evropska unija pažljivo prati”.

“Očekujemo da obje strane iskažu uzdržanost, i to pitanje rješavaju mirno, u duhu dobrosusjedskih odnosa”, navela je Komisija.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je ranije da se nada kako će se riješiti sve nesporazumi nastali poslije povlačenja osoblja Ambasade Srbije iz Skoplja.

“Bez ikakvih neinformiranih ili preuranjenih zaključaka, poštujemo i podržavamo poziv zvaničnog Beograda da zaštitimo bilateralne odnose Srbije i Makedonije i uspostavimo standardni kodeks ponašanja”, rekao je Zaev za beogradski Blic, prenosi Beta.

Kako je objavljeno na internetskoj stranici Blica, Zaev je rekao da, iako Vlada Srbije ima suprotne informacije, Makedonska vlada “nikada nije imala namjeru, niti je dala uputstva za izvršenje bilo kakvih kontraobavještajnih aktivnosti protiv ili na račun bilo koje susjedne zemlje, uključujući i Republiku Srbiju”.

Makedonski premijer ističe da je njegova vlada “snažno posvećena izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom”.

Vučić: Znamo šta čini Makedonija

Vučić je ranije kazao da je povlačenje osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju bio način da se kaže: “Znamo sve šta činite, molim vas nemojte, ništa mi vama loše ne želimo”.

On je kazao da su Srbi i Makedonci dva prijateljska naroda, ali je napomenuo da odnos državnih zvaničnika teško može biti na najvišem nivou.

Predsjednik Srbije je rekao da odnosi dvije države mogu biti pristojni, a ocijenio je i da su ekonomska pitanja najvažnija.

Govoreći o spekulacijama o tome zašto je pripadnik Bezbjednosno informativne agencije Goran Živaljević bio u Sobranju tokom protesta u Skoplju, Vučić je rekao da je Živaljević nadležnima u Makedoniji rekao da će biti tamo.

Po njegovim riječima, Srbija je, ipak, na zahtjev Makedonaca povukla Živaljevića, ali kampanja protiv Srbije je nastavljena.

Makedonija: Nismo naredili akcije protiv Srbije

Makedonski ministar vanjskih poslova kazao je kako ta zemlja nije naložila obavještajne akcije protiv Srbije, niti je preduzimala takve mjere.

Nikola Dimitrov je u Skoplju istovremeno najavio da će danas razgovarati sa ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

“Makedonska vlada niti je imala namjeru, niti je naredila obavještajne aktivnosti protiv ili na štetu niti jedne države, uključujući Srbiju”, rekao je Dimitrov novinarima.

Ivica Dačić je prethodno izjavio da je odluka o povlačenju osoblja ambasade, zapravo, poruka Skoplju da “sve znamo i šta su se dogovarali i šta su dogovorili”.

Uprkos tome, istakao je, Srbija želi dobre odnose sa svim državama u regiji radi mira i stabilnosti. Time, kako je rekao, želi da smiri novonastalu situaciju sa Makedonijom koja se ne zasniva na pretpostavkama, već na nedvosmisleno utvrđenim radnjama koje govore o pojačanom ofanzivnom djelovanju prema Srbiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije