Vučić: Iznenađen sam stavom SNS-a

SPS i SNS će nastaviti političku saradnju, kazao je Dačić (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, poslije prvog dana konsultacija sa strankama i izbornim listama, da je bio iznenađen stavovima koje je iznijela njegova Srpska napredna stranka o izboru mandatara za sastav nove vlade.

“Biće interesantna sednica Predsedništva SNS-a, u sredu, verovatno”, rekao je Vučić za RTS.

On je istakao da je zahvalan svima koji su došli na konsultacije i iznijeli svoje političke stavove, bez obzira na to da li se slažu ili ne.

„Imao sam obavezu da razgovaram sa predstavnicima mnogih političkih stranaka i izbornih lista. To je deo demokratske procedure. Nije moj hir, već obaveza”, poručio je on i izrazio žaljenje što oni koji se neprestano žale na nedostatak dijaloga nisu danas došli na razgovore.

Vučić je rekao da je najviše bio iznenađen stavom predstavnika SNS-a.

“Sa njima se nisam dogovarao, izneli sve ono što misle i ljudi su veoma oštro izričito jasni da su oni kao partija zaslužili da dobiju mesto predsednika vlade. Moje viđenje je bilo nešto drugačije”, rekao je Vučić.

Na pitanje kakve je danas kritike čuo, Vučić je rekao da mu je lider Lige socijaldemorkata Vojvodine Nenad Čanak kazao isto što i na inauguraciji. Iz DSS-a su rekli da nisu optimistični kada je riječ o provođenju Dejtonskog sporazuma i situaciji na Kosovu.

“Drugi su izražavali svoje stavove. Zahvalan sam onima koji su došli i izneli svoje političke ideje bez obzira na to da li se ja sa njima slažem”, rekao je on.

Vučić je negirao navode agencije Sputnjik prema kojima bi bivša šefica evropske diplomatije Catherine Ashton mogla biti angažirana kao njegova savjetnica.

„Ona spada u organizaciju 40 svetskih lidera. Nismo pričali o savetničkom angažovanju, ali zato o različitim temama, kao što je situacija na Balkanu, evropskoj perspektivi celog regiona”, objasnio je Vučić.

Istakao je da Ashton ima gvozdenu volju, da je veoma vrijedna i sposobna žena i da se nada da će ona doći na njegovu inauguraciju 23. juna. 

Vučić je dodao da će na njegovu inauguraciju doći najveći broj šefova vlada i država u historiji Srbije.

„Na inauguraciji će građani videti koliko se promenila slika Srbije. Moguće je da dođe čak 15 šefova država i vlada. To nije bilo ni u Titovo vreme, ni od 1918…”, kazao je Vučić. 

Dačić: Bez dogovora o premijeru

Konsultacije sa predstavnicima izbornih lista o kandidatu za novog premijera nastavljaju se sutra, najavljeno je ranije iz Vučićevog kabineta. 

Pozvani su u 14.00 predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, a potom, sat kasnije, predstavnici Bošnjačke demokratske zajednice, javlja Beta.

Na konsultacije u 16:00 pozvana je izborna lista Stranke demokratske akcije Sandžaka, u 17:00 Partija za demokratsko delovanje, a u 18:00 predstavnici Zelene stranke.

Vučić je u srijedu održao konsultacije o novom premijeru i budućoj vladi Srbije sa izbornom listom koju je predvodila Srpska napredna stranka, kao i sa Socijalističkom partijom Srbije i Jedinstvenom Srbijom i potom sa Srpskom radikalnom strankom.

Na konsultacije su pozvane sve stranke i liste koje su prošle godine na vanrednim parlamentarnim izborima prešle prag.

Dio opozicije je ranije najavio da neće razgovarati s novim predsjednikom.

Vlada Srbije je u tehničkom mandatu od kako je Vučić dao ostavku na dužnost premijera i položio zakletvu za predsjednika Srbije.

Socijalisti, koji su partneri u aktuelnoj Vladi s Vučićevim naprednjacima, kažu da još nije riješeno pitanje novog mandatara.

“Danas ništa spektakularno nije odlučeno. Bavili smo se važnim političkim pitanjima, globalnim temama. Nastavićemo našu političku saradnju”, rekao je predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić novinarima ispred zgrade Predsjedništva Srbije i najavio da će razgovori o novom premijeru biti nastavljeni poslije 10. juna.

‘Dugoročni ciljevi’

Dačić je kazao da je pitanje novog premijera pitanje “koja taktika je najbolja za ostvarivanje globalnih dugoročnih ciljeva”, prenosi Anadolija.

Upitan da li će on biti premijer, Dačić je zamolio novinare da ga “ostave na miru” i dodao da od dogovora o premijeru zavisi koliko će ministarskih mjesta SPS imati u novoj vladi Srbije.

Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, rekao je da neće glasati za premijera koji nije domaćin, nema djecu, nije međunarodno popularan i nema političkog iskustva.

“Ako neko ne zna kako da pomogne svojoj deci, kako će pomoći građanima Srbije?”, pitao je Marković.

Upitan na koga se to odnosi, Marković je rekao da novinari znaju “ko je ušao u uži izbor za premijera”.

Vučić se poslije razgovora s koalicionim partnerima sastao i s delegacijom opozicione Srpske radikalne stranke, koju su činili poslanik Milutin Bojić i Aleksandar Šešelj, sin lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Bojić je rekao da oni nisu saznali ime novog premijera, a da je sastanak bio kratak, jer je poznato da SRS neće učestvovati u “prozapadnim vladama”.

Za danas su zakazani sastanci i s ostatkom opozicije, ali su Demokratska stranka, Dveri, Dosta je bilo, Socijaldemokratska stranka i grupacija koju predvodi Sanda Rašković Ivić, najavili da neće doći na konsultacije o novom premijeru.

Tri kandidata

Vlada Srbije je trenutno u tehničkom mandatu, budući da je usvojena ostavka Vučića zbog prelaska na dužnost predsjednika Srbije.

Vučić je 31. maja preuzeo funkciju predsjednika Srbije polaganjem zakletve u Narodnoj skupštini, nakon pobjede na predsjedničkim izborima održanim u aprilu ove godine.

Vučić je u subotu u Kranju rekao da će ime mandatara saopćiti poslije povratka iz glavnog grada Kazahstana Astane, gdje će, kako je planirano, boraviti od 8. do 10. juna, odnosno, kako je ranije najavio, ići će se u Skupštinu Srbije između 12. i 18. juna.

Vučić je 30. maja kazao da ima u vidu tri kandidata za svog nasljednika na mjestu premijera.

“Jedna opcija je neko iz SNS-a. Jedna opcija je SPS, odnosno Ivica Dačić. Sa njima smo izgradili dobre odnose poverenja. Zahvalan sam im na podršci. I može da bude neko ko nije član nijedne stranke. I, u tom smislu, imam tri kandidata u glavi”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije