Vučić: ‘Kiparski model’ nije rješenje za Kosovo

Predložene ideje znače zamrzavanja stanja na 200 godina, smatra Aleksandar Vučić (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da, iako su dobrodošli, svi prijedlozi za rješavanje pitanja Kosova ipak treba imati na umu da je potrebno rješenje, a ne ideje, poput “kiparskog modela”, koje praktično znači održavanje “zamrznutog konflikta”.

On je, na pitanje novinara o kiparskom modelu za Kosovo, rekao da se ljudima čine interesante te formule i modeli tipa dvije Njemačke, kiparski model, izraelsko-jordanski, prenosi Tanjug.

“Neka dodaju i svetog Petra model… Pustite me tih modela”, kazao je i dodao da je ključno vidjeti šta ti prijedlozi zaista znače, a znače, kaže, “da imamo ovakvo stanje još 200 godina”.

Vučić je, povodom kiparskog modela zapitao i “da li smo mi tu Grci ili Turci?”

Ljudi i teritorije

To se može nekome sviđati kao ideja, dodao je, “ali treba da znaju da se ovde radi o našim ljudima i teritoriji, te da ako možemo da rešimo pitanje Kosova i Metohije – možemo, ako ne – ostaće onda tako kako je, zvali ga mi zamrznut konflikt, nerešen ili kako god”.

Dodao je da, doduše, kad je nešto “zamrznuto, može i da se odmrzne”.

Komentirajući prijedloge za smanjenje, a potom i ukidanje misije Ujedinjenih naroda na Kosovu, istakao je da Srbija vjeruje u objektivnost i statusnu neutralnost svjetske organizacije.

Vučić je kazao da je Priština uvijek tražila i traži da se smanji uloga UNMIK-a te dodao da Srbija i sada ima podršku Rusije i Kine.

Izvor: Agencije