Vučić: Kompromis sa Albancima životni interes za Srbiju

Niko ne treba da misli da će bilo šta postići po pitanju Kosova tako što će Srbiji izvući uši, poručio je Vučić (Dimitrije Goll / Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je “kompromis sa Albancima od životnog interesa za Srbiju i srpski narod”, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, “pozicija Srbije je veoma teška, jer u političkoj areni teško izdržava borbu sa velikim silama”.

“Mi se ne borimo protiv Prištine i njihovih političkih predstavnika, ali se protiv nas bori Priština i zajedno s Prištinom i Washington i London, svuda u svetu, na svakom mestu”, rekao je srpski predsjednik.

Prozvane države, po njemu, “vrše direktne pritiske na zemlje da ne povlače priznanje kosovske nezavisnosti i na zemlje koje to još nisu učinile – da je priznaju”.

“Naše nije da se durimo, niti da pokušavamo da dobijemo bitke koje ne možemo da dobijemo, ali borićemo se mi još – političkim sredstvima, naravno”, najavio je Vučić.

‘Niko Srbiji neće izvući uši’

Istaknuo je da državni vrh Srbije i on “trpe pritiske jer im je to i posao – da vode državu, uprkos svemu, ali da se mora razumeti i da su kompromisi u vitalnom interesu i Srbije i srpskog naroda”.

Naveo je i kako se “Srbija ponovo pita”, te poručio da “niko ne treba da misli da će bilo šta postići po pitanju Kosova i Metohije tako što će Srbiji izvući uši”. 

“Da bi neko mogao da uđe u UN, on mora da postigne sporazum sa Srbijom. Da bi taj sporazum bio postignut, mi moramo da dođemo do kompromisnog rešenja. Ne vidim kako bi to Priština mogla da uđe u UN bez sveobuhvatnog i ozbiljnog i teškog kompromisa, koji oni moraju da naprave sa Beogradom, da bi Beograd to omogućio. To da će nas naterati i izvući nam uši Amerikanci i Englezi, pa ćemo morati sve da uradimo – taj film nećete gledati”, rekao je Vučić u obraćanju novinarima.

‘Bitno je da se problem rešava’

“Ne kažem da se pitamo mnogo, da smo odlučujući faktor, ne preterujemo. Ali, nekakav smo faktor. Do pre koju godinu nismo bili nikakav”, dodao je Vučić.

Po njegovim riječima, “potreban je kompromis, težak i sveobuhvatan kompromis sa obe strane, ali je bitno da se problem rešava”.

Dodao je i da je spreman prihvatiti krivicu na sebe, ali se “problem neće rešiti na taj način da Srbija ne dobije ništa”.

“Srbija hoće mir, hoće stabilnost, hoće kompromis, ali dogovor neće ići na način ‘kako ja kažem’, već ‘malo mi, a malo vi’ i na način da gledamo šta će biti za pet, 10, 30 godina, da vidimo kako ćemo živeti za 100 godina”, zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije