Vučić: Konačno utvrditi granicu Srbije i Kosova da imamo mir

'Kažu da su protiv granica, a niko ne zna gde su. Osim ako su za njih granice sadašnje granice nezavisnog Kosova', kaže Vučić (Reuters)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje je spreman razgovarati s predstavnicima kosovskih Albanaca o rješavanju kosovskog problema, ali mu se čini da je “šansa za pozitivan ishod manja nego ranije”.

Na pitanje novinara što je konkretno mislio kada je predlagao razgraničenje i bi li to značilo da Srbija zadrži sjever Kosova, a Kosovo dobije tri općine na jugu Srbije, Vučić je rekao kako je “želeo da se utvrdi granica između Srba i Albanaca, za koju sada niko ne zna gde je, jer se razlikuje šta o tome misle Rusija i SAD, Kina i Nemačka, Srbi i Albanci”.

“Niko u svetu ne zna gde su granice i ja sam smatrao da je važno da zarad budućnosti to saznamo, da imamo mir i stabilnost sa Albancima za narednih 100 ili 200 godina. Nisam uspeo, jer građani smatraju da je bolje da smo ni na nebu ni na zemlji. Mislim da je to pogrešno, ali je moje da poštujem volju naroda”, rekao je Vučić, a prenosi agencija Beta.

Thaci na godišnjici obilježavanja kraja Prvog svjetskog rata

Uprkos svemu, kaže, voljan je nastaviti razgovore s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem, pa i u Parizu narednog mjeseca, ali mu je “malo čudno šta će Thaci da radi tamo, s obzirom da se radi o obeležavanju završetka Prvog svetskog rata, a u svečanosti učestvuju sile pobednice i učesnici tog sukoba”.

Vučiću smetaju “pojedini glasovi iz međunarodne zajednice koji se protive promeni granica i tvrde da se time otvara Pandorina kutija”.

“Kažu da su protiv granica, a niko ne zna gde su. Osim ako su za njih granice sadašnje granice nezavisnog Kosova? A ja im kažem: ‘Evo, mi nikada nećemo da priznamo granice nezavisnog Kosova’. I šta ćemo sad? Oni kažu da ćemo tako otvoriti Pandorinu kutiju. A oni su to uradili 2008. godine sa Kosovom, ili 2006. godine i pre toga ‘90-ih godina. I na to nema odgovora”, rekao je Vučić.

Najavio je i da će uvijek razgovarati sa svima i truditi se da omogući dogovor, ali mu “ne izgleda da će to biti moguće za tri dana ili tri meseca”.

‘Za Srbiju je Vlada Kosova – takozvana’

Potvrdio je i da nije čuo kada je američki veleposlanik Kyle Scott rekao da “Vlada Kosova nije takozvana, već vlada suverene i nezavisne države”.

Po Vučiću, Scott bi u tom slučaju “dobio pristojan, odmeren odgovor koji bi značio zaštitu interesa države Srbije”.

“Šta god da je Vlada Kosova za Washington, za Srbiju je takozvana”, dodao je.

“Nažalost nisam bio prisutan, ali predstavnik Vlade Srbije je trebao da reaguje. Nije tu ambasador da ispravlja novinare već da odgovara na pitanja, ali nije to nikakav nov stav američkih predstavnika i zato sam skeptičniji od Ivice Dačića po pitanju stava Washingtona prema Kosovu”, kazao je Vučić.

Izvor: Agencije