Vučić: Mišljenja Srbije, SAD-a i EU-a nisu uvijek ista

Razgovori o platama u Srbiji sa MMF-om u septembru, najavio Vučić (Tanja Vali? / Tanjug)

Premijer Srbije i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema suštinskih i strateških nesporazuma u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, ali da o određenim pitanjima imaju različita mišljenja.

“Imao sam razgovore s čelnicima EU-a tokom vikenda, ne delimo uvek iste stavove i mišljenje, to je duh i evropska vrednost da možete da podelite drugačije stavove i mišljenje, i zadovoljan sam što to mogu, smem i hoću da učinim, ali se u 90 odsto stvari slažemo”, rekao je Vučić.

Istakao je da će u Bruxelles putovati odmah po formiranju nove vlade, a u Washington, rekao je novinarima u Vladi Srbije, ovaj put neće ići.

“Mi nastavljamo saradnju, a moj posao je da na profesionalan i korektan način sarađujemo i sa jednima i drugima”, rekao je Vučić, govoreći o jučerašnjem sastanku s ambasadorom SAD-a Kyleom Scottom i šefom delegacije EU-a u Srbiji Michaelom Davenportom.

‘Neće me tretirati kao krpu’

“Srbija je na EU putu, a da li svaku pojavu vidimo na isti način, ne vidimo, ali vrednost je da o tome možete otvoreno da govorite. Moj posao je da štitim interese Srbije i građana, a njihov da štite interese EU-a i SAD-a”, rekao je Vučić.

“Moj posao nije da budem bilo čiji potrčko i da radim u interesu nekog drugog, već građana. Dok sam živ i na ovom mestu, ne kažem da su to ljudi činili, ali neće me ni tretirati kao krpu”, istakao je Vučić.

“Neću uopšte ići u SAD. Srbija želi najbolje odnose i verujem da ćemo ih imati. Nemamo suštinskih nesporazuma. Jedna od spornih stvari nije Savamala, tu imamo slično mišljenje, a oko nekih drugih imamo različito, ali o tome ne želim u javnosti da govorim“, kazao je.

Vučić je rekao da ne sluša prijedloge ambasadora kad sastavlja vladu.

“Ambasadori sa mnom da razgovaraju o sastavu vlade ili da mi daju sugestije o sastavu vlade…? Ima li još neko pitanje? Dovoljan je bio moj osmeh…”, odgovorio je Vučić na pitanje novinara.

“Pokažite mi tog ambasadora koji može da kaže da mi je predložio nekog ministra. Ne slušam predloge ambasadora, već naroda i građana i ono što je u mojoj glavi”, rekao je Vučić.

Ranije su beogradski mediji objavili kako je sastanak Vučića i ambasadora završen bez dogovora.

Blic podsjeća da je Scott u razgovoru sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem izrazio zabrinutost zbog “u posljednje vrijeme zapaljive političke retorike u Parlamentu Srbije, koja prevazilazi diplomatske standarde”. Izrazio je i uvjerenje da će se Vlada “oštro suprotstaviti i boriti protiv te štetne retorike”.

Scott je prije svega mislio na ispade lidera SRS-a Vojislava Šešelja koji je nedavno za skupštinskom govornicom rekao da je lično Scott pritiskao Republičku izbornu komisiju i Republički zavod za statistiku, da je utjecao na izborne rezultate te da se miješa u državnu politiku, zbog čega ga treba eliminisati.

Vučić je rekao da se strateški pravac Srbije na putu ka Evropskoj uniji ne mijenja, ali i da će nastaviti odlučnu saradnju s Rusijom, Kinom i drugim zemljama.  

U septembru o platama i penzijama

Naveo je i da su prosječne plate u Srbiji male, ali da su prvi put prešle 400 eura, te da vjeruje da će tokom mandata naredne vlade skočiti na 500 eura.

Kazao je da će Srbija u septembru s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) moći razgovarati o povećanju plata i penzija.

“Mi ovog puta nismo pokretali to pitanje u razgovorima sa MMF-om, ali verujem da će građani moći da budu zadovoljni ako budemo nastavili sa dobrim rezultatima. U tom slučaju mogu da očekuju dublji džep”, rekao je Vučić.

Kazao je da će MMF 21. juna zvanično povećati procjenu privrednog rasta Srbije na 2,5 posto ove godine, što će biti najveći rast za tu zemlju u prethodnih deset godina.

Očekuje da će rast naredne godine ići i do četiri posto.

“To će za obične građane da znači, posebno ukoliko i sledeće godine budemo imali veći rast, veće plate, penzije, životni standard, a toga ne bi bilo bez hrabrosti građana koji su podržali teške mere, a ne laka obećanja”, zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije