Vučić: Na HRT-u su za rat Hrvata i Bošnjaka krivi Srbi

'Ustanovili smo da smo upravo mi krivi za sukob Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini', rekao je Vučić (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanja o tome očekuje li pritiske iz Evrope u slučaju da neko želi nove sukobe, poručio je da je “naše samo da njima ne činimo ono što oni nama čine”.

Ono što ga, kako je rekao, čudi jest kako je moguće da, “taman kad smo mislili da će neko da nas ostavi na miru tri dana, ustanovili smo da smo upravo mi krivi za sukob Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini”.

“Ako ste gledali HRT, a ja jesam, shvatio sam da za sve što se dešavalo između bosanskih muslimana i Hrvata krivci su Srbi. Nemam pojma kako smo do toga došli, nisam to shvatio, ali sam siguran da ćemo takve gluposti uvek da negiramo i da ćemo se boriti da zaštitimo dostojanstvo i ponos naših ljudi”, naveo je Vučić, te poručio da je važno jedino da “ono što oni nama čine mi njima ne činimo”.

“Srećan sam i ponosan na srpsku politiku, a oni neka probleme i greške traže u sebi, a ne kod drugih”, poručio je.

“Neki to ne mogu da prevaziđu, mi ćemo učiniti sve da očuvamo stabilnost i partnerstvo sa zemljama u regionu, ali nikome nećemo dozvoliti da ponižava Srbiju i građane na bilo koji način. Čuvaćemo mir i naše je da činimo sve da se osećamo sigurnije, jer ako je neko spreman da Srbe okrivi za sukob Bošnjaka i Hrvata, ko zna šta će sutra da mu padne na pamet”, poručio je srbijanski predsjednik.

‘Hrvatska nije agresor u Bosni i Hercegovini’

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u jučer povodom haške presude Jadranku Prliću i ostalima da Hrvatska nije bila agresor u Bosni i Hercegovini te da je “najviše učinila da ta zemlja opstane kao cjelovita država”.

“Kao predsjednica Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno želim poručiti kako se u Haagu nije izricala presuda Republici Hrvatskoj niti hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Hrvatska nije bila agresor, već je najviše učinila za opstanak cjelovite Bosne i Hercegovine kao države, a hrvatski narod prvi se odupro velikosrpskoj agresiji, braneći svoju opstojnost i opstojnost Bosne i Hercegovine kao njegove države. Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu napala je Miloševićeva Srbija i JNA i to su notorne činjenice. Hrvatska nije napala nikoga”, rekla je ona u posebnoj izjavi za javnost nakon što se u srijedu vratila u Hrvatsku, skrativši posjetu Islandu zbog događanja u haškoj sudnici.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je kako je apsurdno da Haški tribunal nije utvrdio odgovornost nekadašnjeg državnog vrha Srbije u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom na uspostavu “Velike Srbije” nakon što je u predmetu “Prlić i ostali” potvrđeno postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata (UZP) s ciljem etničkog čišćenja dijelova Bosne i Hercegovine, te da je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman bio dio UZP-a.

Prliću i ostalima 111 godina zatvora

Žalbeno vijeće Haškog suda izreklo je u srijedu pravosnažnu presudu za zločine počinjene nad muslimanima u Bosni i Hercegovini 1993. i 1994, potvrdivši šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata dosuđene kazne iz prvostepene presude i tim predmetom, jednim od najsloženijih, ovaj međunarodni sud završio je 24-godišnje postojanje.

Sud je potvrdio da je bivši predsjednik Vlade bivše samozvane Hrvatske republike Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Nakon što mu je ICTY potvrdio kaznu za ratne zločine, Slobodan Praljak tokom izricanja presude popio je otrov te je preminuo u Hagu.

Izvor: Agencije