Vučić na sastanku s Tuskom ubrzava put Srbije u EU

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se u Bruxellesu s predsjednikom Enropskog vijeća Donaldom Tuskom, u pokušaju da ubrza pristupne pregovore Srbije s Europskom unijom.

Nakon sastanka s Tuskom, Vučić je kazao kako ipak nisu razgovarali o nužnim tehničkim pitanjima vezanim za različita poglavlja pristupnih pregovora, ali jesu o svim važnim političkim i drugim pitanjima.

“Vrlo sam zadovoljan našim razgovorom. Naučili smo mnogo o stajalištima Evropske unije o različitim pitanjima. Ono što je vrlo važno za Srbiju je da smo razgovarali o svim neophodnim reformama, uključujući i onu u oblasti vladavine prava. S druge strane, najviše smo razgovarali o regionalnim pitanjima. To je prirodno i normalno, pogotovo kada je reč o dijalogu s Prištinom, stajalištima Evropske unije i našem pristupu i pogledima na taj proces. Razgovarali smo o tome šta je, prema našem mišljenju, potrebno da se okonča taj proces, kako da to uradimo i postignemo da obe strane, i Beograd i Priština, budu jednako zadovoljne ili nezadovoljne“, kazao je Vučić.

Dijalog Prištine i Beograda

Tusk je kazao da Unija podržava evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Kada je riječ o Srbiji, rekao je da će trajanje procesa pristupa ovisiti o brzini provedbe reformske agende. 

“Nakon turbulentnih početaka, Srbija je danas uključena u dijalog, u kojem razgovarate jedni s drugima, a ne jedni protiv drugih. Pohvaljujem vašu predanost dijalogu Prištine i Beograda, kao i vašu spremnost da rješavate unutrašnja pitanja s vašim kolegama, što se odražava na rad za budućnost vaših odnosa. Za mene, završnica tog puta, okončanje dijaloga i napora koje je Srbija uložila, je puno članstvo Srbije u EU. To smo obećali u Solunu i to smo spremni provesti u djelo. U posljednje vrijeme nekoliko puta ste ponovili da je Srbija izabrala svoj geostrateški cilj i da povratka nema. Očekujemo da će vaš izbor pratiti vaša djela“, naveo je on.

Vučić je posljednjih dana više puta ponovio zahtjev da se Srbiji jasno kaže okvir za pristupanje EU, a potvrdio je da će to tražiti i od Tuska.

O tome je, boraveći u četvrtak u Solunu, razgovarao i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

“Sastanak sa Tuskom je prilika da o našim evropskim stvarima na još bolji način raspravljamo”, objasnio je Vučić.

I tokom svog posljednjeg boravka u Bruxellesu, na neformalnom sastanku sa šeficom EU diplomacije Federicom Mogherini i kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem, Vučić je najavio da će s Tuskom razgovarati i o mogućnostima za ubrzanje eurointegracijskog pristupa Srbije, odnosno “oročavanje” ulaska Srbije u europsko članstvo.

Vučić: EU je za Srbiju ključno pitanje

Po njegovim riječima, “za Srbiju je ključno da Evropska unija odgovori da li je zainteresovana za članstvo Srbije i u kom roku”.

“To je za nas ključno pitanje. Ne želimo više da slušamo obećanja i odugovlačenja. Želimo da znamo da je Evropa zaista zainteresovana za nas i u kom roku”, kazao je Vučić.

Iz EU su ranije poručili kako su spremni da sa Srbijom rade na “jačem i bržem pristupnom procesu”.

“EU je snažno posvećena strateškom cilju Srbije – njenom članstvu u EU. Pozitivno smo razumjeli nastojanja Srbije i radit ćemo zajedno kako bi ojačali i ubrzali pristupni proces”, poručila je glasnogovornica šefice europske diplomacije, Maja Kocijančič.

Izvor: Al Jazeera i agencije