Vučić najavio odgovor na hrvatsku zabranu Vulinu

Aleksandar Vulin
Vulin je izjavio da o njegovom dolasku može odlučiti Aleksandar Vučić, a ne hrvatski ministri (Tanjug)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak kako će Srbija na zabranu dolaska srbijanskom ministru obrane Aleksandru Vulinu u Jasenovac odgovoriti adekvatnim mjerama, a o tome koje će to mjere biti odlučit će u četvrtak Vlada Srbije.

Tako je Vučić odgovorio na pitanje da komentira odluku o zabrani Vulinu, rekavši da bi, s obzirom na to da je to zbog njegovih izjava, volio znati kako je to netko u Europskoj uniji uveo verbalni delikt i dao sebi pravo arbitražno odlučivati sviđa li mu se nečije mišljenje ili ne.

“Srbija će reagovati recipročnim merama. Kakvim – odlučiće Vlada u četvrtak”, rekao je te poručio: “Mi ćemo sa naše strane nastaviti i pokušavaćemo da gradimo bolje odnose.”

Upitan koje će to recipročne mjere biti, Vučić je kazao da ne zna, da će o tome odlučiti Vlada te je dodao da možda i neće.

“Pitajte Vladu, Vlada će sigurno, a možda i neće”, rekao je Vučić, kako prenosi Tanjug.

MVEP: ‘Odlučuju hrvatske institucije’

Dodao je da će se on držati obećanja da 100 dana ne govori o Hrvatskoj te poručio da nijednu, posebno uvredljivu, riječ neće uputiti, a reakciju Hrvatske ocijenio je kao ishitrenu i njemu nerazumljivu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske objavilo je u subotu da Vulin, koji je najavio da će u nedjelju – kada se održavala komemoracija u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac – posjetiti područje Jasenovca, nije u ovom trenutku dobrodošao u Hrvatsku.

Iz Ministarstva su naveli kako je u subotu notom upućenom Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu osudilo subotnju Vulinovu izjavu u kojoj on tvrdi kako o njegovom dolasku u Hrvatsku “može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, g. Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri”.

“Zbog gore citirane izjave, ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku”, navedeno je u priopćenju MVEP-a.

Ministarstvo je u noti poslanoj Veleposlanstvu Srbije podsjetilo kako je Hrvatska suverena država, članica EU-a i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, sukladno hrvatskim zakonima.

Spominjanje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske, naglasilo je Ministarstvo, podsjećajući i na nedavni izgred u kojem je osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu i vrijeđao izaslanstvo Hrvatskog sabora u srbijanskoj Skupštini.

Nisu na tragu dobrosusjedskih odnosa

“Nakon sramotnog izgreda koji se 18. travnja dogodio u Narodnoj skupštini Republike Srbije, prilikom službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora, ova izjava ministra Vulina predstavlja dodatnu provokaciju, koja sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja”, navedeno je.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u nedjelju kako bi srbijanskom ministru obrane, da je u nedjelju došao na hrvatsku granicu, bilo objašnjeno da ne može ući u Hrvatsku, odnosno bio bi mu odbijen ulazak.

Božinović je kazao kako Vulin spada među političare koji “u kontinuitetu daju izjave koje nisu na tragu dobrosusjedskih odnosa, rješavanja otvorenih pitanja i svega onoga što bi dvije susjedne države trebale raditi”, prenijela je Hina.

“Što se tiče šireg konteksta, nije sam, međutim, Hrvatska je u ovoj situaciji, pogotovo nakon onoga što se dogodilo tijekom posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Beogradu, povukla potez koji je bio jedini mogući”, istaknuo je on.

Izvor: Agencije