Vučić najavio oštre mjere protiv vršnjačkog nasilja

Vučić: 'Nema zemlje u svetu koja je potpuno iskorenila vršnjačko nasilje' (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je poručio da će morati da se menjaju zakoni, ali i da se preduzimaju preventivne mere kako se slike nasilja među vršnjacima u školama u Srbiji više ne bi ponavljale.

Kako je primetio, “takve je stvari teško i komentarisati, ali protiv toga se moramo boriti”.

“Moramo se boriti svim zakonskim sredstvima i izmenama zakona, ali moramo da vidimo kako da se preventivno deluje kako bi se broj takvih slučajeva smanjio”, rekao je Vučić obraćajući se novinarima tokom obilaska gradilišta “Beograda na vodi”, a komentarišući jučerašnje snimke vršnjačkog nasilja u školi u Aranđelovcu.

Vlada treba naći nova rješenja

Kao predsednik Srbije, dodao je, veoma je zabrinut zbog nasilja u školama i to pojasnio:

“Ne zbog toga što smo bili licemeri kad smo govorili da se danas to događa, a nije ranije, već zato što danas, zahvaljujući i nedovoljnoj našoj odgovornosti, imamo takve slike. Društvenih mreža ima mnogo, zbog čega deca trpe teže posledice nego što je to bilo kad smo mi bili mladi. Pozvao sam premijerku i ministarku pravde, Mladena Šarčevića, Vanju Udovičića, pošto su njima nadležnosti isprepletene, da izađu sa novim rešenjima, jer mi, posle samoubistva malog Pavla, posle 2011. smo doneli određene promene u zakonu o sistemu obrazovanja.”

Dodao je, međutim, da će morati represivnim i preventivnim merama da se oštrije deluje “da bismo onakvih slika imali manje”.

“Naša zemlja nije jedina na svetu, jer nema zemlje u svetu koja je to potpuno iskorenila”, primetio je, te poručio:

“Snimci koje smo videli nisu samo pitanje fizičkog bola i stepena fizičkog bola, već poniženja i ostavljaju trajne posledice na deci. Protiv toga ćemo morati da se borimo svim zakonskim sredstvima.”

Zašto nije usvojen “Aleksin zakon”?

Na pitanje novinara Al Džazire Balkans zašto još nije usvojen “Aleksin zakon” Vučić je rekao da nije reč o jednostavnom pitanju, jer je materija komplikovana.

Kako je naveo, “gde god imate posla sa decom prepliću se nadležnosti, postoje prava dece koja moraju da se zaštite, a tako i deteta koje je izvršilo nasilje”.

Napomenuo je da u slučaju Alekse ranije vlasti, “iako bi htele da kažu da se taj slučaj dogodio kada više nisu bili na vlasti, a što nije tačno, nisu ni htele da prime porodicu”.

Apelovao je na pronalaženje načina i rešenja da se popravi zakon i prihvati ono što piše u peticiji.

Istakao je da, ako ga neko lično pita da li bi uveo smrtnu kaznu za silovatelje i ubice dece, rekao bi da je za, ali da, sa druge strane, Savet Evrope onda ukazuje da niko više u Evropi ne primenjuje smrtnu kaznu.

Kazne treba obazrivo odmjeriti

Kada je reč o doživotnoj robiji, primetio je da je 40 godina zatvora više nego ta doživotna robija, koja u evropskom zakonodavstvu, podsetio je, predviđa da posle 25 godina, šta god da je napravljeno, osuđeni može da izađe iz zatvora.

“Ima mnogo komplikovanih pravnih stvari koje moraju da se reše. Verujem da će država naći rešenje i način kako da se u tome suprotstavi”, poručio je Vučić dodajući da je nesreća u nesreći što su roditelji i deca morali sebe da vide u tako ponižavajućoj ulozi na društvenim mrežama i u medijima.

Istovremeno, kako je napomenuo, mora se biti obazriv u odmeravanju kazne kako se ne bi uskratila prava onima koji su izvršioci dela.

Podsetio je i da Srbija ima gotovo istovetno zakonodavstvo kao najrazvijenije zemlje, “zbog čega nije moguće da donosimo zakone kakvi nam padaju na pamet”, jer, zaključio je, “moramo da se usaglašavamo sa zakonima EU-a”.

Izvor: Agencije