Vučić: Ne živimo u prošlosti svojih neprijateljstava

Akeksandar Vučić, Srbija, Premijer
'Ortodoksni štreber – uostalom, kao i svoj veliki učitelj – apsolvirao je sve tehnike dolaska na vlast i načina Miloševićevog vladanja', piše autor (AP)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je Večernjem listu da će Srbi i Hrvati u budućnosti morati biti saveznici, te najavio skorašnji posjet Zagrebu.

Upitan što vidi kao glavni problem u odnosima Hrvatske i Srbije, odnosno Hrvata i Srba, odgovorio je kako “probleme vidi, ali ih ne razume”.

“Moram biti iskren, vidim ih, ali ih ne razumem i mislim da će Srbi i Hrvati u budućnosti sve više morati biti saveznici, a sve manje ljudi koji će živeti u prošlosti svojih neprijateljstava”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, “česta je razmena otrovnih strelica između Zagreba i Beograda, uglavnom oko ustaštva i četništva ili statusa nacionalnih manjina”.

Upitan da prokomentira kad će takva praksa prestati, Vučić je rekao da “neće skoro”. Ipak, vjeruje da će se “situacija polako menjati, kao i da će toga biti manje nego sada”.

Objašnjavajući kritike koje je uputio prijedlogu novog hrvatskog zakona o veteranima, ukazao je da se “u njemu govori o velikosrpskoj agresiji, a rezultat je proteranih 250.000 Srba sa svojih ognjišta”. Naveo je i kako su “Srbi na tom prostoru imali više žrtava nego Hrvati, a zaboravlja se i da Srbi mogu da donesu 500 zakona o Jasenovcu i drugim stratištima”.

Podržao moratorij na rasprave o prošlosti

“Postavlja se pitanje kuda to vodi. Samo molim naše hrvatske prijatelje da se pre nego što donesu zakon stave u naše cipele, kao što to mi radimo ovde. Nikada nisam tražio da dođem u Zagreb, a da neko mora da govori kakav je genocid počinjen u Jasenovcu ili da neko dođe u Beograd i da mora o tome da govori. Naš je nedostatak u tome što se retko stavljamo u tuđi položaj ili cipele”, rekao je Vučić.

Upitan da kaže što misli o ideji da se proglasi moratorij na javne rasprave o prošlosti, Vučić je odgovorio kako je to “divna rečenica”.

Očekuje da Hrvatska neće kočiti Srbiju na njenom europskom putu, ali je podsjetio kako je bivši hrvatski premijer Zoran Milanović uvodio sankcije “ni zbog čega”.

“Nema ništa od toga sve i da Hrvatska hoće. Ona može da pravi probleme, ali ne može da zaustavi naš put u EU. Da budem iskren, verujem da ćemo imati potporu Hrvatske na tom putu”, rekao je Vučić.

Još je rekao i kako poštuje hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Smatra i kako je “važno da se radi na konkretnim stvarima i pokazuje poštovanje jednih prema drugima”.

“To je lekovito i značajno pomaže u odnosima naših država i naroda”, zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije