Vučić: Neko pokušava destabilizovati Balkan

Premijer Srbije nalazi se u trodnevnoj posjeti Moskvi (AP)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Moskve, gdje je otputovao u trodnevnu posjetu, kako je “očigledno da neko ulaže mnogo napora u destabilizaciju odnosa na Zapadnom Balkanu”. Dodao je i kako on zna i koje su to snage, ali nije želio o tome govoriti.

Smatra da je dovoljno pogledati situaciju u okruženju kako bi bilo “potpuno jasno ko stoji iza toga”.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Moskvi, rekao kako je očigledno da na Balkanu rastu tenzije i da su “vidljivi pokušaji sveukupne destabilizacije odnosa u Podgorici, Skoplju i Prištini, sa namerom da se oni prošire na Banjaluku, Sarajevo i Beograd”.

“Srbija i Beograd uložiće sve napore da sačuvaju mir i stabilnost u regionu i to je naš prioritetni cilj”, podvukao je Vučić.

Upitan koje snage rade na destabilizaciji, Vučić je odgovorio: “Zašto bih ja to govorio javno? Dovoljno je da ja znam, da Vlada Srbije zna i da preduzima korake. Srbija u potpunosti uspeva da očuva mir i stabilnost u našoj zemlji. To je naš posao, a ne da se bavimo ostalim zemljama”, rekao je Vučić.

‘Srbiji trebaju mir i stabilnost’

Napomenuo je i kako su Srbiji za reforme potrebni mir i stabilnost, te da se “u takvim uslovima ne plaši teškog rada”.

“Ako je nekome potreban mir i stabilnost, potrebni su Srbiji. Srbija će to umeti da sačuva i obezbedi”, zaključio je Vučić.

Vučić se u međuvremenu sastao s premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim, a najavljen je i sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prethodno je otvorio rusko-srpski biznis forum na kojem će najmanje 120 kompanija iz Srbije i 100-ak ruskih imati priliku razgovarati o uslovima investiranja u Srbiju, ali i konkretnim planovima u direktnim međusobnim razgovorima.

Na tom događaju Vučić je najavio da Srbija neće mijenjati politički i ekonomski odnos prema Rusiji, niti će uvoditi sankcije.

Izvor: Al Jazeera i agencije