Vučić: Nema konačne odluke o Kosovu bez Srbije

Kakvo god da bude predloženo rješenje, jasno je da će biti nepopularno, tvrdi Aleksandar Vučić (Arhiva)

Ne postoji nikakav tekst finalnog sporazuma između Srbije i Kosova, nema stolice za Kosovo u Ujedinjenim narodima, niti ima bilo čega bez odluke Srbije, izjavio je u utorak navečer predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u intervjuu Radio-televiziji Srbije istakao da će kompromisno rješenje za Kosovo biti jako teško postići, ali da je on spreman za to platiti političku cijenu.

Kazao je da je odgovornost Srbije da brine o sigurnosti Srba na Kosovu, o njihovim životima, o njihovoj teritoriji i budućnosti.

“Kad se sve to ima u vidu, jasno je da nema idealnih rešenja, a kakvo god da bude predloženo, jasno je da će biti nepopularno”, rekao je Vučić.

Male šanse za kompromisno rješenje

Odbacio je navode da je pronalaženje rješenja za Kosovo neminovno, primjetivši da je “u SAD-u neminovno samo platiti porez i umreti”, a da u Srbiji čak ni plaćanje poreza nije neminovno.

Vučić je kazao da su male šanse da se pronađe kompromisno rješenje i dodao: “Ali, spreman sam da politički stradam u borbi za to, a u želji da naša deca u budućnosti mogu da se bave nečim drugim.”

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju David McAllister kazao je nedavno kako pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji zahtijevaju stalno kretanje ka boljim odnosima s Kosovom i kako bi taj proces trebao postepeno voditi ka normalizaciji odnosa između dvije strane, s tim da obje mogu ostvarivati svoja prava i ispunjavati svoje odgovornosti.

Izvor: Agencije