Vučić: Nema razloga za vanredne parlamentarne izbore

Vučić kaže da je najteži period Srbije prošao (AP)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da ne postoje razlozi za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u ovoj zemlji.

On je obrazložio da je Srbija stabilna zemlja, sa stabilnom ekonomijom, kojoj su potrebni rast, ozbiljnost i odgovornost, sa stabilnom većinom koja funkcionira u parlamentu.

Naveo je da uvažava mnoge aktere na političkoj sceni, posebno one koji su njegovi partneri i koji dobro razumiju državu, državne potrebe i obaveze, te da je pažljivo razmotrio njihovu ideju za održavanje parlamentarnih istovremeno s predsjedničkim izborima.

Nema datuma za predsjedničke izbore

“Ipak, smatram da ne postoje bilo kakvi razlozi za njih u ovom trenutku”, istakao je premijer Srbije u izjavi za javnost.

Sljedeći parlamentarni izbori u Srbiji trebali bi biti održani 2020, a predsjednički 2022. godine.

“Baš onako kako se to odigrava u svim stabilnim evropskim demokratijama, tako će da bude u Srbiji”, kazao je Vučić.

On je rekao da će predstojeći predsjednički izbori biti održani u aprilu, ali nije precizirao datum.

Predsjednik Vlade Srbije istakao je da je ta zemlja prošla najteži period, u kojem je bilo više vanrednih parlamentarnih izbora, jer je to bilo neophodno kako bi se provjerila podrška reformama u teškim trenucima.

‘Stiže zlatno doba’

Navodeći da je predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković u ponedjeljak raspisala lokalne izbore u nekoliko opština za april, Vučić je rekao da će u aprilu biti održani i predsjednički izbori, koji će biti prilika za političke rivale da se pokažu na političkoj sceni.

“A onda sledeći parlamentarni izbori biće 2020. godine, predsednički 2022. godine i u tom periodu biće ono zlatno doba o kojem sam govorio, gde ćemo svake godine imati rast preko tri odsto [bruto domaćeg proizvoda], kako kaže MMF [Međunarodni monetarni fond]. Zato ogroman trud, rad i napor ulažemo da ide preko četiri ili pet odsto, jer će onda Srbija da doživi procvat i ljudi da osete značajniji porast životnog standarda”, poručio je Vučić.

Očekuje se da ovih dana predsjednica parlamenta raspiše redovne predsjedničke izbore, a krajnji rok za njihovo raspisivanje jest 3. mart.

Izvor: Agencije