Vučić: Nema vremena za slavlje, idemo raditi

Neće svi ministri zadržati mjesta, najavio je Vučić (Oksana Toski? / Tanjug)

Predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić poručio je, nakon što su preliminarni rezultati pokazali da je lista koju je vodio osvojila natopolovičnu većinu na parlamentarnim izborima, kako “nema vremena za slavlje i da uskoro treba početi da radi”.

“Rezultati su snažna podrška demokratiji, međunarodnim zalaganjima i evropskim integracijama. Pokazali smo da je Srbija ujedinjena u zajedničkim zalaganjima, a građani su nam ukazali čast da vodimo vladu što je velika čast povlači i ogromnu odgovornost”, rekao je Vučić.

Istaknuo je kako je iza opcije koju predvodi do sada bio zadatak na stabilizaciji i sigurnosti Srbije, a ono što slijedi je “prosperitetna budućnost koja neće biti laka”.

‘Sve je dostižno’

“Biće to put koji nije posut ni ružama, a nema tu ni mnogo meda i mleka”, kazao je Vučić.

Tvrdi i kako zna “kuda Srbija treba da ide, ali i kako zna kako da obezbedi budućnost, kako naporno da radi da bi se tamo [u budućnost] stiglo”.

“Sve je to dostižno. Uveren sam da to zajednički i jedinstveno možemo. Nastavićemo za bolji život, bolje plaćena radna mesta i borbu protiv korupcije”, dodao je. 

Obećao je kako će raditi tako da bude predsjednik vlade koji će služiti svim građanima, bez obzira za koga su glasali.

Bit će promjena u Vladi

Predstavio je podatke kojima raspolaže SNS, a po kojima je koalicija “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, nakon prebrojanih 77 posto glasova, osvojila 50,9 posto.

Po istim podacima, Socijalistička partija Srbije osvojila je 11,2 posto, Srpska radikalna stranka 7,4 posto, a koalicija oko Demokratske stranke 5,4 posto.

Ostali liste, prema tim podacima, nisu prešle izborni prag.

Na pitanja novinara o tome hoće li ministri koji su do sada bili u Vladi kojoj je bio na čelu zadržati svoja mjesta, odgovorio je negativno.

“Biće promena u Vladi. Neće svi ministri zadržati mesta”, zaključio je Vučić.

Pajtić: Izbori nisu bili ni fer, ni pošteni

Za predsjednika Demokratske stranke Bojana Pajtića, čija je koalicija također prešla izborni prag, “izbori su bili sve, sem fer i pošteni”.

“Izbori su protekli u atmosferi medijske blokade opozicije, višemesečne satanizacije Demokratske stranke, hapšenja, fizičkog nasilja i pokušaja da se stranka uništi”, rekao je Pajtić.

Pajtić je upozorio na ‘kupovanje glasova’ [Rade Prelić / Tanjug]

“Mi se borimo protiv autoritativnog režima. Podnećemo najmanje osam prigovora na tok izbora. Uspeli smo da detektujemo tzv. bugarski voz. Radi se o desetinama, možda i više glasova koji su na takav način kupljeni”, dodao je.

Po njegovim riječima, ostvaren je bolji rezultat nego na prethodnim izborima. Naredni cilj su demokratama, kako je rekao njihov lider, su predsjednički izbori.

Šešelj nezadovoljan rezultatom

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, čija stranka je na izvanrednim izborima u Srbiji osvojila 7,8 posto glasova, nije zadovoljan rezultatom koji je zabilježila njegova stranka.


Šešelju je najvažnije što su radikali vratili status parlamentarne političke partije [Đorđe Kostić / Al Jazeera]

“Za naš izborni štab nije bilo karakteristično ovakvo kašnjenje. Moram priznati da nismo zadovoljni izbornim rezultatima, ali narod je tako presudio”, ocijenio je Šešelj.

“Naša borba se nastavlja i ubeđeni smo da ćemo ispuniti očekivanja. Za nas je najvažnije da smo vratili status parlamentarne političke partije. Pokazaćemo da smo superiorni. Situacija u Srbiji je tako teška da opet možemo očekivati vanredne parlamentarne izbore, možda već narodne godine“, najavio je Šešelj.

‘Zacementirana’ pozicija socijalista

“Najavio sam više glasova, ali ovaj izborni rezultat cementira našu poziciju”, rekao je predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

“Za nas je bilo bitno da sačuvamo naš politički identitet i da istovremeno budemo na liniji vladine politike. Pokazalo se da sam u pravu kada sam rekao da će vladajuće liste ostvariti rezultat bolji od 60 odsto”, dodao je.

Čestitao je Srpskoj naprednoj stranci na izbornoj pobjedi.

“Vučićev politički cunami je uništio sve druge političke stranke i važno nam je bilo da sačuvamo identitet, a da budemo na liniji vladine politike”, poručio je Dačić.

Izvor: Al Jazeera