Vučić odbio Albaniju da izbjegne Thacija

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas kako na utakmicu Albanija – Srbija ne ide jer nije dobio garancije da tamo neće biti kosovski premijer Hashim Thaci i istakao da bi u suprontom Srbija bila ponižena, prenosi agencija Tanjug.

On je naglasio da njegova odluka da ne ide u Elbasan nije donijeta iz sigurnosnih razloga jer njega to ne zanima i precizirao da ako predsjednik Vlade jedne države negdje dolazi moraju biti ispunjeni određeni uslovi, a u ovom slučaju nisu.

„Nisam dobio garancije da tamo neće biti ljudi o kojima sam govorio. Nisam otišao jer bi Srbija bila ponižena“, rekao je Vučić i ponovio da ga sigurnosni razlozi ne zanimaju, niti to što „neki magarac preti njegovim naočarima iz Srebrenice“.

Vučić je dodao i da odluka također nije imala veze sa odnosima dvije države.

„Očigledno je da se sve politizovalo, napravilo se bezbroj problema koje sam želeo da izbegnem. Dao sam blagu i umirijući izjavu, kakvu mislim da državnici treba da daju i nisam na papir stavio sve što sam mislio“, podvukao je šef Vlade Srbije.

Na pitanje zašto ne ide na utakmicu, kada je ranije rekao da će tamo predvoditi navijanje, precizirao je da je rekao da će ići samo ako „Thaci ne bude tamo“.

„Rekao sam da ću voditi navijanje i uvek ću voditi gde god naši budu igrali. Da sam otišao bezbroj primedbi bi našli, rekli biste da se kitim tuđim perijem. Nikada u ovih godinu i po dana ni na jednoj sportskoj manifestaciji nisam bio, niti sam se ikada kitio tuđim perjem“, rekao je Vučić.

Ramino izvinjenje

Premijer Albanije Edi Rama se tokom razgovora sa grupom studenata iz Srbije i ministrom obrazovanja Srđanom Verbićem, koji će prisustvovati današnjoj utakmici, izvinio Srbima zbog kamenovanja autobusa sa reprezentacijom Srbije, apelirajući da pobijedi pristojnost, prenijeli su albanski mediji.

“Poznato vam je da na utakmicama i komšije pokušavaju da jedan drugome oči povade, ali je važno da Albanija pobijedi, ministar (Verbić) će reći da Srbija pobijedi, ali je najvažnije da pobijedi pristojnost koju zajedno predstavljamo”, rekao je Rama, prenosi Tanjug.

Izrazivši žaljenje što je, kako je rekao, jedan mladić od 14-15 godina sinoć gađao kamenom autobus srpske nogometne reprezentacije, Rama je rekao da je to dokaz koliko još mora da se uradi s obzirom na to da “stara generacija nosi u sebi mržnju prema promjenama i dovodi snove novog svijeta u opasnost od nacionalizma i duha mržnje a isključivost je uvijek prisutna”.

Rama je srpske studente primio u zgradi albanske vlade rekavši da je to “centar za pokretanje dijaloga”, koji svjedoči o historiji i vladavini, ali i umjetnosti i kulturi, te da jedan njen dio uvijek dostupan javnosti.

Vučić neće u Elbasan

Premijer Srbije Vučić ranije danas je saopćio kako je odlučio da ne prisustvuje nogometnoj utakmici Albanija – Srbija u Elbasanu, zbog politizacije tog sportskog događaja, a od albanskih vlasti je zatražio da svim građanima Srbije obezbijede punu sigurnost prije, tokom i poslije meča.

“Zbog nesvakidašnje politizacije jednog sportskog događaja, posle više telefonskih razgovora sa premijerom Albanije Edijem Ramom, doneo sam odluku da ne putujem u Elbasan, kako bi glavni akteri fudbalske utakmice bili sportisti“, kaže Vučić u pismu javnosti povodom večerašnje utakmice.

On je najoštrije osudio napad u kojem je u srijedu navečer kamenovan autobus s nogometnim reprezentativcima Srbije.

„Zahtevam od albanskih vlasti da svim građanima Srbije, koji budu prisustvovali ovom sportskom događaju, obezbede punu sigurnost pre, za vreme i posle održavanja utakmice“, naglasio je Vučić.

Poručio je da su Srbija i Albanija prethodnih godinu dana radile mnogo na međusobnom razumijevanju i uspostavljanju redovnih kontakata koji doprinose boljoj političkoj i ekonomskoj saradnji dvije zemlje, poslije decenija „ćutanja i zamrznutog neprijateljstva“.

„Znam dobro da je i danas lakše i popularnije podizati tenzije, jer uvek je jednostavnije izabrati liniju manjeg otpora i prikloniti se mržnji umesto racionalnom sagledavanju budućnosti. Ipak, smatram da su albanski premijer Edi Rama, kao i rukovodstvo Srbije, razmenom najboljih studenata, poslali važnu poruku ne samo našim narodima, već i celokupnom svetu, da ozbiljno i odgovorno gledamo u budućnost regiona, Srbije i Albanije“, poručio je premijer Srbije.

Reprezentativcima Srbije je poželio uspjeh i pobjedu, ali ih je i zamolio da se bore za grb i zastavu Srbije.

„Poručujem da ću ih, bez obzira na to da li će pobediti ili izgubiti, kao predsednik Vlade sačekati i poželeti im mnogo novih pobeda u budućnosti“, navodi se u pismu premijera Srbije Vučića.

Ambasador odbio protestnu notu

Delegacija Fudbalskog saveza Srbije (FSS) trenutno je u Elbasanu na posljednjem sigurnosnom sastanku uoči večerašnje utakmice, javlja Tanjugov reporter iz Tirane.

Na sastanku, koji je uobičajen prema pravilima Europske nogometne asocijacije (UEFA) su predstavnici domaćeg saveza, lokalne policije, ali i komesar za sigurnost UEFA.

Ambasador Albanije Ilir Bocka odbio je da se odazove pozivu Ministarstva vanjskih poslova da primi protestnu notu Srbije.

“Nasuprot diplomatskim pravilima i praksi, albanski ambasador Ilir Bocka je, posle instrukcije iz Tirane, odbio da se odazove pozivu Ministarstva spoljnih poslova da primi protestnu notu Republike Srbije zbog teškog incidenta i napada na fudbalsku reprezentaciju Srbije, uz obrazloženje ‘da se nije ništa desilo'”, navedeno je u saopštenju MVP-a Srbije.

Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da će, zbog, kako je ocijenilo, neprimjerenog postupka albanskog ambasadora, preduzeti odgovarajuće mjere u skladu s diplomatskom praksom.

Bocka je ranije u srijedu navečer bio hitno pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Srbije kako bi mu bila uručena protestna nota.

Kako je tada saopćilo Ministarstvo, uprkos činjenici da je riječ o utakmici visokog rizika, incident svjedoči o ozbiljnim propustima nadležnih službi Albanije u organizaciji ove nogometne utakmice.

“Srbija očekuje i zahtijeva da se nogometnoj reprezentaciji Srbije omogući potpuno siguran dalji boravak u Albaniji i nesmetano odigravanje utakmice. Srbija očekuje da počinioci ovog incidenta budu u najkraćem roku pronađeni i odgovarajuće kažnjeni”, navedeno je u saopćenju.

Napad na autobus

Više kamenica pogodilo je u srijedu navečer autobus sa nogometnim reprezentativcima Srbije, ali niko nije povrijeđen.

Incident se dogodio na putu od aerodroma do hotela u Tirani, gdje će srpska reprezentacija prenoćiti do odlaska u Elbasan, grad udaljen 50 kilometara, u kome će biti odigrana kvalifikaciona utakmica za prvenstvo Evrope sa domaćom selekcijom Albanije.

Komesar za sigurnost Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Milivoj Mirkov ne isključuje mogućnost da se utakmica protiv Albanije u Elbasanu i ne odigra ukoliko bude ugrožena sigurnost srpskog državnog tima.

“Na jednoj deonici bačeno je nekoliko kamenica i slomljeno je bočno staklo iza vozača. Odmah je reagovalo naše obezbeđenje, kao i albanska policija, tako da smo bezbedno stigli do hotela. Svi smo zabrinuti zbog incidenta i razmatramo situaciju da ne dođe do novog. Tražili smo dodatne garancije i u zavisnosti od dešavanja preduzećemo odgovarajuće mere”, izjavio je Mirkov za RTS iz Tirane.

On je dodao da svi ulažu velike napore kako bi se spriječio eventualni novi huliganski ispad albanskih navijača, prije svega u četvrtak, na dan utakmice, kada srpski fudbaleri kreću iz Tirane.

Sport, ne politika

Na društvenoj mreži Twitter veliki broj komentara pozvao je na poštovanje protivnika i lišavanje sporta od politike.

Korisnici su objavili videosnimke prolaska autobusa sa srpskim nogometašima, kao i fotografije ulaznica za utakmicu.

Izvor: Agencije