Vučić: Odgovoran sam za pad helikoptera

Aleksandar Vučić kaže kako javnost sada traži 'odgovornost i glavu generala Bandića, istog onog kojeg je u poplavama slavila (AP)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je u utorak kako preuzima odgovornost za tragediju vojnog helikoptera kod Surčina, ocijenivši da javnost nikada neće biti zadovoljna bez obzira na to kakva je odluka donesena, prenosi agencija Tanjug.

Vučić: Mišković vodi kampanju protiv mene

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas kako ima dokaze da biznismen Miroslav Mišković stoji iza kampanje koja se vodi protiv njega i poručio da Srbija više nije tajkunska država, te da će njemu zapovijedati samo narod na izborima, javlja Tanjug.

Odgovarajući na pitanje novinara u Obrenovcu kako komentira navode da Mišković stoji iza određenih protesta protiv njega, Vučić je rekao da je Mišković iza mnogih stvari i da tu nema iznenađenja.

„Čovek ide po spisku i gleda ko god negde nešto ima da kaže protiv mene, kaže mu da bi da pomogne, ali da samo malo jače to kaže protiv Vučića“, istakao je premijer Srbije naglasivši da za takve tvrdnje poseduje i dokaze.

„Ja sam predsednik vlade i s tim se ne igram“, podvukao je Vučić dodavši da je spreman pokazati dokaze za svoje tvrdnje svim nadležnim organima.

On je dodao da problem u Srbiji predstavljaju Mišković i njegovi tajkuni, „oni koji su suštinski upravljali ovom zemljom“.

„To je zato što više nema kredita koje mogu da povuku da država plaća od 100 -200 miliona na kraju svake godine. Ovo nije više tajkunska država. Meni ne naređuju tajkuni, meni zapoveda samo narod na izborima i u tome je suštinska razlika i tako ćemo se ponašati i ubuduće“, rekao je Vučić.

“Šta je suština – da je neko želeo da spase dete. Iako nisam bio upoznat sa situacijom, i ja bih im rekao da su me pitali, idite po dete”, rekao je novinarima u Obrenovcu.

Istakao je kako javnost sada traži “odgovornost i glavu generala [Predraga] Bandića, istog onog kojeg je u poplavama slavila, samo zarad političkih odnosa i poena”.

Dodao je kako se takve tragedije dešavaju te da je to život i da nakon toga “treba da tugujemo, a ne da mrzimo”.

‘Razlike od šalabajzera’

Premijer Srbije je kazao kako je s pilotima koji su stradali letio i u nemogućim uvjetima, između ostalog i u Feketić, da je Vojska i Srbija izgubila heroje i da poslije takve tragedije treba tugovati, a ne mrziti.

Upitan da li su tačne informacije da je prvo od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije traženo da pošalje helikopter po dijete, Vučić je rekao da je, možda, traženo i od jednih i od drugih, ali da to ništa ne mijenja, jer je najvažnije bilo spasiti dijete.

Prema njegovim riječima, javnost bi i u slučaju da se po dijete nije otišlo bila nezadovoljna.

“Ne trudim se da se dodvoravam nekome, ja donosim veoma teške odluke i u tome se razlikuje ozbiljan političar od šalabajzera. Nisu me pitali, ali i da jesu rekao bih im: ‘Spasite dete'”, rekao je premijer.

Upitan gdje su bili ministri odbrane i zdravstva Bratislav Gašić i Zlatibor Lončar prije nego što je helikopter trebao sletjeti na surčinski aerodrom, Vučić je kazao da ne zna, ali da to nije važno, jer od toga nisu željeli imati političku korist, nego pomoći djetetu.

Vojna istraga

Vučić je, također, naglasio da je Surčin najbolje mjesto za slijetanje.

Premijer Srbije je istakao kako se istraga vodi i da će vojska saopćiti sve rezultate te istrage, kao i da ne treba tražiti odgovor od njega zašto su pojedini mediji objavili da je helikopter sletio.

Sedam osoba je poginulo u padu helikoptera u petak navečer 13. februara.

U nesreći su stradali pilot Omer Mehić, kapetan Milovan Ðukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar-letač, zastavnik Ivan Miladinović, ljekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Izvor: Agencije