Vučić odgovorio Thaciju: Politika mira, a ne puške i oružje

Na Thacijevo pominjanje pušaka, moje je da odgovorim mirno i staloženo, poručio je Vučić (Dimitrije Goll / Tanjug)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odgovorio je u ponedjeljak kosovskom kolegi Hashimu Thaciju da se “Srbija bavi politikom mira, a ne puškama i oružjem”.

“Ne volim da se bavim puškama i oružjem, kao Thaci. Nek’ on to radi. Ali, nisu njegove puške razorile Srbiju, već neki avioni. A naše je da vodimo politiku mira”, rekao je Vučić novinarima u Mostaru.

Thaci je ranije u ponedjeljak izjavio da će na prijetnje iz Srbije “biti odgovoreno na isti način kao i prije 19 godina”.

“Na te prijetnje odgovorit ćemo isto kao što su prije 19 godina odgovorili borci za slobodu”, rekao je Thaci u govoru na manifestaciji na karauli Koshare, koja se održava povodom 19 godina od sukoba pripadnika tadašnje Vojske Savezne Republike Jugoslavije i bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

‘Neka govore šta im je volja’

Vučić mu je odgovorio da je na Srbiji da na “Thacijevo pominjanje pušaka odgovori mirno i staloženo” te je poručio predsjedniku Kosova da “nisu njegove puške, nego neki tuđi avioni razarali Srbiju”.

Prema riječima srbijanskog predsjednika, “treba pažlijivije čitati izjavu Thacija, u kojoj kaže da je pre 19 godina zauvek skinuta granica dve zemlje albanskog naroda”.

“Treba pitati neke iz međunarodne zajednice šta o tome misle i da li je zbog toga napadnuta Srbija 1999. godine”, primijetio je Vučić.

“Neka govore šta im je volja… Ja da se junačim i pokazujem ko je jači… stvarno mi ne pada na pamet”, dodao je.

Izvor: Agencije