Vučić: Ofanzivno djelovanje protiv Srbije u Skoplju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni na konsultacije nakon što je od nadležnih obavještajnih organa “dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije”. 

“Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni. Biće nekih promena u našem osoblju i da zaštitimo prijateljstvo naše sa Makedoncima, a i kako da se ponašamo u novom okruženju. Mnogo je špekulacija i mislim da će u narednih 10 dana sve biti mnogo jasnije”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da će ta država nastaviti da razvija prijateljske odnose, ali nije precizirao o kakvom “ofanzivnom djelovanju” se radi.

Na novinarsko pitanje da li kriza u odnosima sa Makedonijom ima veze sa članstvom Kosova u UNESCO-u, Vučić je rekao:”Mi ćemo svoje interese da zaštitimo i gradićemo dobre odnose sa Skopljem. Ali, kako bih vam rekao… Ti odnosi će morati da budu zasnovani na uzajmnom poštovanju. Da li će Albanci da uvrste Kosovo na dnevni red skupštine UNESCO-a… Naš je posao da zaštitimo interese Srbije, a da pritom ne narušimo interese drugih zemalja.”

“Ima mešanja nekih drugih sila. Naše je da umemo da odgovorimo i da umemo da zaštitimo naše delovanje od uticaja spoljnih faktora …”, rekao je predsjednik Srbije, te dodao da nije pomislio na Rusiju, javlja Tanjug.

 

Povratak diplomata u Skoplje

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da će ta država preduzeti mjere da zaštiti svoje interese u Makedoniji i istovremeno preispitati osposobljenost i kapacitete za obavljanje posla u aktuelnim uslovima u toj zemlji. 

“Već sledeće sedmice, posle sastanaka koje ćemo ovde imati, a imaćemo i sastanak sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, deo našeg osoblja biće vraćen u Skoplje, a ambasador će biti vraćen kasnije, kada završimo sve konsultacije koje imamo nameru da sprovedemo ovde u Beogradu”, kazao je Dačić za Tanjug. 

Potvrdio je riječi predsjednika Srbije da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni zbog „ofanzivnog delovanja prema Republici Srbiji“, te dodao da je u tome prisutan i strani faktor.

“Mi nedvosmisleno želimo dobre odnose sa Makedonijom. Želimo da gradimo dobre odnose, zato što smo susedi, zato što imamo mnogo zajedničkih interesa i zato što su to dva bliska naroda. Ali naša obaveza je da zaštitimo naše ineterese, i u skladu sa tim ćemo primenjivati osnovne diplomatske principe u međunarodnim odnosima, odnosno princip reciprociteta u svim oblastima”, ističe Dačić. 

Makedonija: Ključni stavovi EU-a 

Makedonska vlada pozdravila je večeras objavu zvaničnog Beograda da se zalaže za očuvanje prijateljskih odnosa i vrati stanje u odnosima dvije zemlje u uobičajene okvire, i istakla da je čvrsto posvećena i preduzima intenzivne napore u cilju rješavanja nastalih problema.

U saopštenju press službe se navodi da makedonska Vlada ne želi da donosi ishitrene zaključke i naglašava da razvija prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama, prenijela je MIA.

“Nova makedonska vlada je čvrsto posvećena i preduzima intenzivne napore u cilju rješavanja nastalih problema, unapređujući međususjedske odnose, saradnju i partnerstvo sa Srbijom, kao i drugim zemaljama u okruženju. Ubijeđeni smo da je to jedini način da regija odlučno krene naprijed”, kaže se u saopštenju.

Prethodno je Vlada Makedonije reagovala na pisanje medija da je povlačenje diplomata reakcija na navodnu inicijativu Makedonije da se kandidatura Kosova za članstvo u UNESCO-u stavi na dnevni red ovogodišnjeg zasjedanja.

“Republika Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama. Kada postoje otvorena i osjetljiva pitanja sa susjedima, Vlada Makedonije vodi politiku dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, neutralnosti i nemiješanja u sporne stvari drugih država”, navedeno je u Vladinom saopštenju.

“Što se tiče glasanja za članstvo Kosova u UNESCO-u, Vlada Makedonije će uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije.“

Nakon ovog saopštenja, Ivica Dačić je poručio da bi i Srbija mogla da promijeni stav po pitanju imena Makedonije.

“Ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u UNESCO, iako je svesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod, predložiću predsedniku Vučiću da Srbija u odnosu na ime pod kojim smo priznali Makedoniju, takođe, kao i oni oko Kosova u UNESCO-u, ima u vidu poziciju Evropske unije”, istakao je Dačić. 

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije ranije je saopštilo je da je dobilo notu Ambasade Srbije u Skoplju, kojom su obaviješteni da je osoblje Ambasade pozvano na konsultacije u Beograd.

“Ministarstvo vanjskih poslova nije upoznato sa razlozima ove odluke i stoga uspostavlja komunikaciju s Ministarstvom vanjskih poslova Srbije. U skladu s relevantnim odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, institucije Republike Makedonije preuzimaju mjere za zaštitu sigurnosti i integriteta Ambasade Srbije u Skoplju”, navodi se u saopštenju.

Ambasadorica Srbije u Skoplju Dušanka Divjak Tomić uputila je medije da se u ponedjeljak obrate Ministarstvu vanjskih poslova Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije