Vučić optužuje svijet za urotu

Opozicijska Demokratska stranka Vučićevu izjavu ocijenila neprihvatljivom (EPA)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u ponedjeljak je optužio zvaničnike međunarodne zajednice da pritiscima na medije u Srbiji vode kampanju protiv njega i njegove porodice, a Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za laži da u toj državi postoji cenzura.

Vučić je na konferenciji za medije u Beogradu rekao da su u toj grupi i pojedini ambasadori u Beogradu, te istakao da još čeka izvinjenje OSCE-a zbog tvrdnji da su mediji u Srbiji podvrgnuti cenzuri, ocijenivši da ta organizacija laže i da zamjenica šefa misije OSCE-a u Srbiji Paula Thiede vodi pritisak na medije u kampanji protiv njega.

DS: Neprihvatljiva izjava

Apsolutno je neprihvatljiva posljednja izjava predsjednika Vlade Srbije, saopćila je Demokratska stranka.

Kako navode u DS-u, “Vučić je u svojoj borbi protiv zamišljenih unutrašnjih neprijatelja otišao korak dalje i današnjim neprihvatljivim optužbama pokušava da celu zemlju, sve građane i građanke posvađa sa međunarodnom zajednicom”, izvještavaju beogradski mediji.

“Kao što javnost nikada nije dobila odgovor na pitanje ko je ministar koji radi protiv interesa Srbije i namešta poslove firmi svog prijatelja, kao što je mišljenje naučnih radnika o doktoratu ministra policije predstavljeno kao udar na državu, tako danas Vučić govoreći o dokazima koje, verovatno, niko neće videti, iznosi izuzetno opasne tvrdnje u cilju ličnog marketinga, braneći se od medijske hajke koju vidi samo on”, stoji u saopćenju DS-a.

“Dovoljno sam jak i imam dovoljno snage da se suprotstavim svima koji napadaju moju porodicu. Mi smo mali, a oni su veliki, ali to ne znači da ne trebam braniti slobodarske tradicije našeg naroda. Šta je meni politička funkcija, pa šta ako ostanem bez funkcije?”, citiraju beogradski mediji Vučića, prenosi Hina.

‘Neću moliti OSCE’

Premijer Srbije je rekao da se ne slaže sa saopćenjem ministra za rad i zapošljavanje Aleksandra Vulina koji je od OSCE-a i međunarodnih institucija zatražio zaštitu za Vučića i njegovu porodicu.

Ipak, dodao je da je zahvalan Vulinu što misli o njemu i njegovoj porodici.

Vučić je istakao da neće moliti OSCE ni za šta.

”OSCE mi ni za šta nije potreban, meni je potreban naš narod i odlučnost našeg naroda i to mi je jedino važno. Da se povlačim pred lažima – taj film nećete da gledate”, kazao je.

Na pitanje hoće li biti ispitani problemi u vezi s navodnim hakovanjem web-portala Peščanik, premijer Srbije je rekao da će dirketor policije ili ministar dati detaljne informacije kada završe istragu o tome, a da on u ovom trenutku ima samo preliminarne informacije.

Izvor: Agencije