Vučić: Ovo je najbolje skrojen budžet ikada

Pokret 'Dosta je bilo' podnio je 103 amandmana na prijedlog državnog budžeta (Dimitrije Goll / Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Skupštini Srbije kako je predloženi budžet “najbolje skrojen budžet koji smo imali”.

“Imamo najmanji deficit do sada”, kazao je.

Ministar finansija Dušan Vujović ranije je kazao da će deficit do kraja godine biti dvostruko manji od planiranog, 2 do 2,1 posto, a kako je istakao, realno je da bude i manji od toga.

Skupština Srbije u ponedjeljak navečer je završila rad, a u utorak će biti nastavljena načelna rasprava o budžetu za 2017. godine, u kojoj će učestvovati Vučić.

Stotine amandmana

Na Prijedlog budžeta za 2017. godinu podneseno je 286 amandmana, a na izmjene Zakona o budžetskom sistemu 33 amandmana.

Vučić se osvrnuo na to da neki budžete iz 2005. i 2006. godine predstavljaju kao najbolje i po pitanju deficita naveo da su tada u budžetima predstavljena i sredstva koja su dobijana iz privatizacija i da su budžeti bili krojeni na osnovu toga, pa su svi rashodi sastavljani po prihodima koji nisu bili realni.

“Onda smo ušli u potpunu katastrofu, jer nije imalo šta da se privatizuje. Nema tih prihoda od 2008. godine”, dodao je premijer Srbije. “Imamo stabilno i čvrsto i fiansiranje koje se ne oslanja na to da li ćemo prodati jedno ili drugo preduzeće”, rekao je Vučić.

Kako je objasnio, bit će prihoda od aerodroma, ali ni to nije prikazano kako bi se smanjio deficit i prikazao manjim, niti je ubačeno bilo šta u vezi sa Elektroprivredom Srbije ili Telekomom, na primjer.

Vučić je rekao da je u Prijedlogu budžeta prvi put prikazan i rashod za RTB “Bor” gde imamo loše stanje i gde smo pokazali da ne umemo njime da upravljamo, te da treba i da se da dve milijarde dinara dok se to ne bude rešilo”.

“Uvrstili smo sve što možemo, jer nećemo ništa da krijemo i ljudi mogu da vide na šta ide njihov novac”, poručio je Vučić.

Ekonomske reforme

Novi budžet predstavlja nastavak fiskalne konsolidacije i ekonomskih reformi Srbije, kazao je ranije Vujović.

“Ozbiljno je poboljšan kreditni rejting Srbije, koja se danas nalazi samo na jednu ili jednu i po stepenicu do investicionog rejtniga koji omogućava našoj zemlji da bez važećeg aranžmana sa MMF-om da sama pristupa izvorima sredstava na svetko tržištu koji su mnogo jeftiniji u smislu kamatne stope i mnogo izdašniji i bolji po pitanju rokova”, rekao je Vujović.

On je istakao da će Srbija imati pristup sredstvima sa kamatom od dva posto ili niže na deset ili više godina.

Vujović je podsjetio da se Srbija nalazi na završnom koraku šeste revizije trogodišnjeg aranžmana sa MMF -om.

On je rekao da je cilj reformi da se zemlja izvuče iz teške fiskalne situacije.

Vujović je rekao da je Srbija ostvarila ogroman napredak po objektivnim mjerilima investicione klime, što pokazuje i “Doing business” lista Svjetske banke, pošto je Srbija napredovala sa 91. na 47. mjesto i našla se u grupi najuspješnijih zemalja koje provode reforme.

Prijedlogom budžeta predviđeni su ukupni prihodi u iznosu od 1.092 milijarde dinara (8,9 milijardi eura) i ukupni rashodi od 1.161 milijarde dinara (9,5 milijardi eura), s deficitom od 1,7 posto bruto domaćeg proizvoda. 

Izvor: Agencije