Vučić: Podići razmjenu na dvije milijarde eura

Poslije šest godina ovo je prva zvanična posjeta predsjednika Srbije Bosni i Hercegovini (Dragan Kujundži? / Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je posjetu Sarajevu sastankom s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine, a ispred zgrade parlamenta priređen je svečani doček.

Vučić izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, da su razgovarali o podizanju trgovinske razmjene dvije zemlje na dvije milijarde eura, što bi bilo od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu i, naravno, za Srbiju.

“I mi ćemo to da radimo”, rekao je Vučić i dodao da je u razgovoru bilo riječi o Podrinju, odnosno kako ojačati taj dio Srbije i Bosne i Hercegovine infrastrukturno.

“Razgovarali smo i o nekim entitetskim pitanjima, o kojima će se razgovarati i na entitetskom nivou”, kazao je Vučić.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zvizdić potvrdio je na pres-konferenciji u Sarajevu, nakon susreta s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, da bi zajednička sjednica vlada dvije države trebala biti upriličena u Srbiji u novembru, prenosi Fena.

“Bosna i Hercegovina i Srbija su prvi susjedi koji dijele isti geografski prostor i iste intencije koje su vezana za članstvo u Evropskoj uniji. To je ono što determinira naše odnose i daje nam putokaz za daljnji razvoj i jačanje naše ukupne političke, ekonomske i društvene saradnje”, dodao je Zvizdić.

Vučić je izrazio uvjerenje da se atmosfera među dvije zemlje uspjela promijeniti i da usprkos želji mnogih da se uvijek govori o problemima i mržnji uspjelo to prevazići, te sada postoji bolje razumijevanje nego ranije. Dodao je da se sada gleda u budućnost.

‘Pravi i iskreni prijatelj’

Vučić je istakao da je zadovoljan atmosferom i razgovorima u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u Sarajevu, što je, kako je rekao, veoma važno.

U delegaciji, koju predvodi Vučić, su i potpredsjednici Vlade Srbije i ministri Zorana Mihajlović i Rasim Ljajić.

Poslije šest godina, ovo je prva zvanična posjeta predsjednika Srbije Bosni i Hercegovini, a Vučić se tokom prve posjete Sarajevu u svojstvu šefa države sastao s najvišim zvaničnicima u Sarajevu i posjetio je Istočno Sarajevo.

Predsjednik je sa zvaničnima u Bosni i Hercegovini razgovarao o neriješenim pitanjima granice dvije zemlje, ekonomskim temama, ali i određenim političkim pitanjima.

Vučić je u četvrtak, poslije razgovora s članovima bh. Predsjedništva Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, rekao da Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja, koji to pokazuje poštovanjem teritorijalnog integriteta i jačanjem političkih i svih drugih veza.

Poziv u posjetu Beogradu

On je rekao da se upravo završava formiranje komisije za granicu i izrazio uvjerenje da će se uskoro riješiti taj problem, podsjetivši da se još tri posto granice treba riješiti.

Navodeći da je rješenje blizu, Vučić je istakao da bi to bio izvanredan signal za regiju i Bosnu i Hercegovinu i da bi se na taj način pokazalo da je međusoban dogovor moguć.

Uputio je članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine poziv da dođu u Beograd, a ako se završe mnoge stvari do kraja godine, pozvao bi i evropske zvaničnike.

Govoreći o potopljenom zemljištu, rekao je da bi se poravnanjem taj problem mogao skinuti sa dnevnog reda.

Što se tiče infrastrukturnih projekata koji povezuju dvije zemlje, poručio je da je Srbija spremna, a uskoro i potpisuje ugovor za dionicu Čačak – Požega, isfinansirati preostalih 60 kilometara do Kotromana.

Ukazao je da je dao prijedlog da se završi svih 11 mostova koji spajaju Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a čije obnavljanje kasni zbog sitnih stvari u Bosni i Hercegovini.

‘Historijska posjeta’

Založio se i za uklanjanje svih barijera u trgovinskoj razmjeni, o čemu će u petak biti, kako je najavio, razgovora između resornih ministara.

Vučić je u četvrtak posjetio i Istočno Sarajevo, gdje je razgovarao s gradonačelnikom Nenadom Vukovićem i načelnicima šest opština.

Vuković je rekao da je posjeta predsjednika Srbije Istočnom Sarajevu historijska i da je Vučić najvažniji gost od osnivanja tog grada 1993. godine.

Izvor: Agencije