Vučić: Podići standard svim građanima Srbije

Mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, predstavljajući ciljeve svog kabineta, da će mu glavni cilj biti “prosperitet i podizanje životnog standarda svim građanima”.

Na posebnoj sjednici Skupštine Srbije o izboru nove vlade, koja će imati 19 ministara, uključujući i tri ministra bez portfelja, Vučić je obrazlažući ekspoze (ispisan na 68 stranica za što je Vučiću trebalo skoro šest sati) najavio da će biti povećane plate u javnom sektoru.

“Govorili su mi, kada sam prošlog puta govorio narodnim poslanicima, da ćemo da imamo dvostruko manje plate nego što smo imali u prethodnom periodu. Danas imamo veće plate nego što smo ih imali tada, ali pre svega zahvaljujući rastu plata u privatnom sektoru”, rekao je Vučić.

U javnom sektoru i policajci i pripadnici odbrane, vojske i u socijalnom i zdravstvenom i obrazovnom sektoru mogu očekivati dalja povećanja plata, naglasio je Vučić, dodajući da to neće biti mala povećanja.

On je dodao da će se plate u javnom sektoru i penzije u budućnosti redovno isplaćivati, kao i da je cilj da se povećanjem potrošnje podigne rast, a ne samo povećanjem izvoza i investicija.

“Potrebna nam je nova industrijska politika koja će komunicirati s obrazovnom politikom, sa politikom u oblasti istraživanja i razvoja. U svetu se uveliko prica o četvrtoj industrijskoj revoluciji zasnovanoj na inovativnom miksu tradicionalnih tehnologija i dostignuća u digitalnoj sferi”, naveo je Vučić.

Srbiji je potreban, kako kaže, koncept i osmišljen pristup razvoju kako bi “postala prepoznatljiva po kvalifikovanoj i marljivoj radnoj snazi, što je potrebno da bi zaposlili naše ljude”.

“Cilj nam je da budemo prepoznatljivi po pametnoj proizvodnji, po inovativnim proizvodima, po kvalitetu. Za to nam je potreban takozvani pametan rast”, rekao je Vučić.

Govoreći o regulativi za zaposlene, Vučić je rekao da će se regulisati rad agencija za privremeno zapošljavanje i izdavanja vaučera za sezonsko zapošljavanje radnika.

“Nova Vlada sprovešće sveobuhvatnu i reformu i modernizaciju Nacionalne službe za zapošljavanje i Srbija će do kraja njenog mandata imati jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u regionu”, naveo je Vučić u ekspozeu.

‘Nema napretka dok se čuju topovi’

Govoreći o stanju u regiji, Vučić je poručio da će se nova vlada zalagati za mir i stabilnost, te da će biti “najveća prepreka svima koji bi da destabilizuju Srbiju, guraju je na dole i zaustave u razvoju”.

Po njemu, “regionalna i ekonomska stabilnost su uslov za nove investicije, jer bez stabilnosti nema ni domaćih ulaganja”.

“Pojedine zemlje u regionu, o kojima i danas neću reći, zarad političkih poena, poput Hrvatske, otvaraju stare rane i ugrožavaju regionalnu stabilnost. Nije lako u odnosima ni u BiH, posebno otežavaju izjave zvaničnika i neprocesuiranje onih koji su počili zločine”, rekao je Vučić.

Ponovio je i kako će “Srbija goniti Srbe koji su počinili zločine, ali i sve ostale koji se nalaze na teritoriji Srbije”.

“Jedino što tražimo da zločinici bez obzira na nacionalnost odgovaraju. Jednako vredi svačiji život. Ne tražimo da srpski život vredi više, ali zahtevamo da srpske oči vrede kao i one nevinih hrvatskih, muslimanskih, i svih drugih žrtava. Stvaraćemo uslove za bolje odnose, dodao je, ali i poručio da ćemo znati da zaštitimo naše nacionalne interese”, rekao je.

“Postali smo svesni interesa previranja i počeli smo da se prilagođavamo. Otkrili smo novu reč – razgovor i prestali sa besmislenim sukobima. Prihvatili smo da imaju oni svoje interese i setili se da mi imamo svoje”, primijetio je Vučić dodajući da je “Srbija počela da priča sa svima, pa i onima koje je vole i razume, tako i onima koji nju ne vole i ne razumeju”.

Podsjetio je kako je “Srbija učila da beda stiže sa ratovima i da nema napretka dok se čuju topovi”.

“Rat u okruženju proizvodi probleme u Srbiji, onemogućuje život u njoj, a građani Srbije su, kada je vođena politika na pogrešan, a ne pametan način, plaćali to bedom, hiperainflacijom, životima. Možemo da se pravdamo na razne načine, da krivce nalazimo u teorijama zavera, ali to nije naš posao, već da sagledamo kako smo mi pogrešili i da ne ponavljamo greške, Mir i stabilnost potrebni su pripadnicima našeg, ali i svih drugih naroda”, poručio je Vučić.

Izlaganje ekspozea trajalo je gotovo šest sati. Nakon što je Vučić završio predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković prekinula je sjednicu i najavila nastavak u srijedu.

Opozicija napustila dvoranu

Reporter Al Jazeere Marko Subotić javlja iz Beograda da je dio opozicije napustio skupštinsku salu u vrijeme početka Vučićevog izlaganja.

Poslanici opozicije iz Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije tražili su da se odgodi posebna sjednica o izboru vlade, ocjenjujući da je zakazana na neprimjeren način i u kratkom roku, u kome poslanici nisu dobili materijal, niti su imali vremena da se pripreme.

Predsjednik Demokratske stranke Bojan Pajtić kaže da je krajnje neprimjereno dobiti materijal 24 sata uoči specijalne sjednice Skupštine, tri i po mjeseca nakon izbora.

Na početku sjednice poslanici su dobili materijal na 130 strana, a predsjednica parlamenta Maja Gojković odbacila je navode DS-a i DSS-a, navodeći da je sjednica zakazana po Poslovniku i da je obrazložila kratak rok za njeno sazivanje zbog potrebe da se nova vlada što prije formira.

Vučić je kazao kako zna da je u prošlosti bio arogantan, ali da će sada biti otvoreniji za kritike.

Osam novih ministara

Vladu će predvoditi Srpska napredna stranka (SNS), tri ministarske funkcije zauzet će koalicioni partneri iz Socijalističke partije Srbije (SPS), dok će u vladi biti i nestranačke ličnosti.

U novoj vladi, koju je predložio mandatar Aleksandar Vučić, bit će osam novih ministara u odnosu na prethodnu, dok će šest ministara iz prethodnog sastava ostati bez te funkcije.

Predsjednica parlamenta Maja Gojković očekuje sadržajnu i ozbiljnu raspravu o novoj vladi, a njen izbor do kraja sedmice.

Predstavljanje izvještaja će, prema najavi mandatara, trajati više sati, nakon čega će biti otvorena rasprava o programu vlade i izboru njenih članova, a po njenom završetku uslijedit će glasanje.

O izboru vlade u cjelini odlučuje Skupština Srbije tajnim glasanjem, osim ako se ne odluči da se glasa javno, prozivkom, a Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Mandat vlade teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom. Poslije položene zakletve, predsjednik i članovi Vlade potpisuju tekst zakletve i predaju ga predsjedniku Narodne skupštine.

Navodeći da za sada neće mijenjati zakone o vladi i ministarstvima, mandatar je najavio da će govoriti “onoliko koliko bude trebalo, a biće više sati”, dodajući da se za to veoma marljivo i ozbiljno spremao te da je uvjeren je “to naša obaveza zbog građana”.

Predloženi ministri

U Vučićevom kabinetu će, ukoliko bude izabran u parlamentu, prvi potpredsjednik i ministar vanjskih poslova biti Ivica Dačić, potpredsjednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsjednica i ministrica građevine Zorana Mihajlović i potpredsjednik i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ministar finansija bit će Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar rudarstva Aleksandar Antić, ministrica pravde Nela Kuburović, ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministar odbrane Zoran Ðorđević, ministar prosvjete Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar rada Aleksandar Vulin, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministri bez ministarskog resora biće Jadranka Joksimović, Slavica Ðukic-Dejanović i Milan Krkobabić.

Izvor: Al Jazeera i agencije