Vučić podržava proteste, da traju što duže

Vučić je poželio građanima da se odmore za praznike, a potom nastave s izražavanjem svoje volje (Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da podržava ulične proteste, da je obaveza države da osigura demokratska pravila za šetnju i demokratsko obraćanje, ali i poručio da je sretan što je posao države da se bavi radom i napretkom Srbije.

“Mi ćemo da nastavimo da radimo svoj posao, a njih molim da šetaju što je moguće duže, utoliko… u političkom smislu za mene bolje. Samo ih molim i želim da to bude mirno”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara, prenosi agencija Tanjug.

On je dodao da građani moraju razumjeti, kada je riječ o protestima, da je obaveza države da poštuje manjinu i njihovu političku volju.

“Time pokazujemo koliko smo širokih shvatanja, demokratskih opredeljenja i koliko je Srbija veoma normalno mesto za život i ispoljavanje drugačijih stavova i različitog mišljenja”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, u srijedu navečer u Beogradu je na početku bilo 435 ljudi, a protest je završen s nešto više od 1.000 ljudi, prenosi Beta.

Etiketiranje učesnika

Upitan zašto nije reagirao što mediji “bliski vlasti” etiketiraju djecu javnih ličnosti koja učestvuju na protestima kao neprijatelje države, Vučić je odgovorio da to osuđuje, ali je poručio da je neiskreno i nefer da ga to pitaju oni koji, kako kaže, nisu nikada reagirali što su članovi njegove porodice, odnosno sin, osvanuli na naslovnim stranama tabloida.

On je dodao da djecu javnih ličnosti niko nije proglasio neprijateljima već da su se sami, poput nekadašnjeg gradonačelnika Beograda i lidera Demokratske stranke Dragana Ðilasa, hvalili da su im djeca na protestima.

“Ko god napada bilo čiju decu mislim da je to nemoralno i apsolutno nefer, ali nemojte meni da govorite, jer ničije dete nisam spomenuo, već oni svoju decu”, rekao je Vučić i istakao da on to osuđuje, za razliku od njegovih političkih protivnika, koji ne osuđuju napade na njegovo dijete.

Vučić je dodao da je čitava politika njegovih protivnika uperena samo protiv njegove porodice i dodao da, za razliku od njih, on nije “učestvovao u bilo kakvoj pljačkaškoj privatizaciji”.

“Ja ništa nisam privatizovao, u svim pljačkaškim privatizacijama su učestvovali, razorili zemlju i nastavili sa tim. I misle da to može da prođe, da ljudi ne znaju ko je pljačkao, a ko gradio”, rekao je Vučić.

Vučić je poželio građanima Srbije da se odmore za praznike, a potom da nastave s izražavanjem svoje volje.

Bez kontramitinga

“Neće biti kontramitinga, koje američka televizija svakog dana najavljuje. Šetajte slobodno”, kazao je Vučić.

U Beogradu je bez incidenata u srijedu održan protest “Protiv diktature”, deseti put, a naredni je, zbog uskršnjih praznika, zakazan za utorak, 18. aprila, u 18 sati.

Novosađani, Nišlije i Subotičani nastavit će protest i u četvrtak.

Na protestima, koji su počeli prošlog ponedjeljka, 3. aprila, zbog nezadovoljstva izbornim rezultatima, bilo je više hiljada ljudi, a najmasovniji je održan u subotu, kada su se studentima pridružili Vojni i Policijski sindikat Srbije.

Organizatori protesta i dalje nisu poznati, a studenti su na Facebook-stranici “Protiv diktature” zatražili smjenu političke elite, na čelu s Vučićem, fer i slobodne izbore, smjenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tijela za elektronske medije, slobodu medija, koja bi se ogledala u smjeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Izvor: Agencije