Vučić: Pokušavam da otvorim koverat nezavisnosti

Vučić je tvrdio i da je rast srbijanske ekonomije veći od europskog prosjeka, a ispostavilo se da je dvostruko manji (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Radio-televiziju Srbije da “najskuplje košta odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu i Metohiji koja je produkt glupe i neodgovorne politike prethodnih vlasti, a čime smo stavili pečat na kosovsku nezavisnost”.

Tvrdi i da “sad pokušava da taj koverat otvori, da izvadi to što u njemu piše i da izvučemo najviše što možemo”.

“Desile su se 1999. godina, pogrom 2004. godine, 2008. godina i jednostrano proglašenje nezavisnosti, ali je katastrofalna odluka, ona koja nas je naskuplje košta – pitanje pred Međunarodnim sudom pravde. Ipak, boriću se i raditi da se izborim za sve što može”, rekao je Vučić.

Međunarodni sud pravde u Haagu u savjetodavnom mišljenju, objavljenom prije osam godina, potvrdio je da Deklaracijom o proglašenju neovisnosti Kosova 2008. nije prekršeno međunarodno pravo.

Vučić je ponovio da je “Srbija uvek spremna za razgovor i kompromis kako bi kosovski problem bio rešen, ali nije spremna na poniženje”.

To je, kaže, poručio i čelnom čovjeku Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu, s kojim se susreo u New Yorku, ali i u mnogim susretima s državnicima čije su zemlje priznale neovisnost Kosova.

“Dok sam predsednik Srbije, neće poniziti Srbiju, a za kompromis i za razgovor uvek smo spremni”, poručio je.

Kad bi se razgovori o Kosovu vodili samo između Srba i Albanaca…

Rekao je i kako će se “za Srbiju boriti i u Njujorku, Briselu, Londonu, Berlinu, Parizu, ali i na onim mestima gde se protive jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova – u Moskvi, Pekingu…”

“Svaki put kažem: niste vi ceo svet, ima druga polovina sveta koja to ne priznaje. Hoćete da kažete da Srbija baš nema ništa u svojim rukama? Ima, ali Srbija hoće kompromis, a vi razmislite hoćete li kompromis ili ponižavanje Srbije”, ukazao je Vučić.

Volio bi, kaže, kad bi se razgovori o Kosovu vodili samo između Srba i Albanaca, a “bez interesa drugih sila”, jer bi time, smatra, problemi bili lakše riješeni.

“Svakodnevno se, međutim, suočavam s komentarima iz Srbije o podeli Kosova, i to od gubitnika koji su razorili Srbiju svojom neodgovornošću i neozbiljnošću. Neka ne brinu, biće vremena i u Srbiji da im odgovorim na sve i biće vremena uvek u Srbiji da ih, dokle budem želeo ovim poslom da se bavim, pobeđujem bez problema”, izjavio je Vučić.

‘Svašta se priča’

Najavio je i kako će uskoro imati razgovore s nevladinim sektorom, ali i s drugim nacionalnim organizacijama kako bi saslušao koji su njihovi stavovi o rješenju kosovskog pitanja. Nakon toga će, kako kaže, “posle svih dobijenih saznanja iz celog sveta da izađe sa principima koje Srbija može, a koje ne može da prihvati”.

“Prihvatiću tu vrstu odgovornosti bez straha da će mi najneodgovorniji, oni koji su najkrivlji za ovakvo stanje danas, držati pridike o tome kako bi to oni napravili mnogo bolje”, zaključio je Vučić.

Napomenuo je i da se “svašta priča, da Vučić hoće podelu Kosova i slične stvari” i upitao “ko to uopšte nudi i da li neko misli da će Albanci sa Kosova to da daju”.

“Kao da je to neka pijaca. A stvari stoje tako da ima 500 mogućnosti i gledam da iz svake od tih 500 slamki izvučem jednu za Srbe na Kosovu i Metohiji i za Srbiju”, rekao je.

Ponovio je da razgovara sa svima, ali da mora građanima ponuditi nešto i sagledati stanje stvari i tražiti podršku za stavove, rekavši da je Srbija spremna na kompromis.

Putovao u SAD redovnom linijom

Na konstataciju da se u medijima spominju špekulacije da bi Njemačka mogla izaći s novim planom, koji bi se mogao objasniti kao formiranje Zajednice srpskih općina u zamjenu za status posmatrača u UN-u za Kosovo, slično nekad Palestini, Vučić je rekao da Njemačka neće izaći s takvim planom i da se to neće dogoditi.

“Suština je u tome da znamo šta Nemačka hoće, a šta neće i to znam, ali ne mogu da govorim” dodao je Vučić.

Za razgovore koje je imao tokom posjeta New Yorku rekao je kako se “nadao većem razumevanju”, ali i da nije zadovoljan onim što je postigao. Prema njegovim riječima, oni s kojima je razgovarao “i dalje su čvrsto na poštovanju principa očuvanja nezavisnosti Kosova, a to je za Srbiju veoma teško”.

Na kraju je rekao kako “nema nikakvog vela tajne kada je reč o poseti SAD-u”, a u New York je otišao redovnom linijom Air Serbije.

Izvor: Agencije